TARTA HERBACIANA EARL GREY - EARL GREY TEA TART



Nie przesadzę, gdy powiem, że ta tarta to absolutne mistrzostwo świata. Naprawdę. Niesamowity smak. Jak Wam mówiłam, że moją ulubioną tartą jest tarta malinowo-czekoladowa, to przesadzałam. Ta tarta zdecydowanie rządzi.

Pomysł na nią zaczerpnęłam od Dorie Greenspan, która w jednej z moich ulubionych książek pt. Paris Sweets, prezentuje tartę z herbaty darjeeling, wg przepisu z wspaniałej paryskiej cukierni Fauchon.

Dorie zrobiła swoją tartę z kruszonką z orzechów laskowych i jak pierwszy raz ją robiłam dawno temu, wykorzystałam też pomysł z kruszonką. I nie wykorzystałam herbaty darjeeling (mojej ulubionej) ale zrobiłam ganache (ganasz) z Earl Grey z białą czekoladą.

Powtarzam: ta tarta to absolutne mistrzostwo świata.

xo

Składniki:

kruche ciasto

1/4 szklanki orzechów laskowych
1/4 szklanki cukru pudru
1 i 1/2 szklanki mąki
1/4 łyżeczki soli
1/2 kostki masła, pokrojonego w kostkę
1 żółtko

krem herbaciany earl grey

2 jajka
1/4 szklanki cukru
2 łyżki herbaty earl grey
1 szklanka śmietany 36%
1 tabliczka białej czekolady
¼ kostki masła

kruszonka z orzechów laskowych

50 g masła w temperaturze pokojowej
6 łyżek mąki
¾ szklanki mielonych orzechów laskowych
szczypta soli
¼ szklanki cukru

Wykonanie:

kruche ciasto:

Do malaksera wkładamy podpieczone i obrane ze skórki orzechy laskowe, mąkę, cukier, sól. Miksujemy aż orzechy będą zmielone, dodajemy do mąki masło i żółtko. Miksujemy aż ciasto zbierze się w kulę. Formujemy z ciasta dysk i wkładamy do lodówki aby ciasto odpoczęło.

Wykładamy ciastem  kwadratową formę do tarty, schładzamy jeszcze raz, nakłuwamy spód widelcem, pieczemy 20 minut „na ślepo” w temp. 180 st. C, aż ciasto będzie lekko złote. Usuwamy pergamin z obciążnikami i podpiekamy  w temperaturze 180 stopni przez następne 15 minut do uzyskania mocno złotego ciasta.

krem herbaciany:

Śmietanę wlewamy do garnka, zagotowujemy, dodajemy herbatę. Zdejmujemy z palnika i pozostawiamy na 10 minut by śmietana naciągnęła aromatem herbaty.

Jajka ucieramy z cukrem i śmietaną z herbatą w misce nad garnkiem gotującej się wody. Gotujemy na parze, aż krem zgęstnieje. Po przeciągnięciu palcem po łyżce powinna zostać kreska.

Krem przecieramy przez gęste sito, aby pozbyć się liści herbaty. Dodajemy do kremu białą czekoladę połamaną  na małe kawałki oraz masło w małych kawałkach i mieszamy, aż wszystko się połączy. Schładzamy krem.

kruszonka z orzechów laskowych:

W małej miseczce ubijamy szpatułką masło, dodajemy składniki w kolejności jak wyżej, za każdym razem dobrze mieszając, zanim dodamy kolejny składnik.

Wkładamy kruszonkę do lodówki na 30 minut aby się schłodziła.

Rozkruszamy zimne ciasto na papier do pieczenia i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 20 minut. Po ostudzeniu rozkruszamy zbryloną kruszonkę.

Do wystudzonego kruchego ciasta nakładamy krem herbaciany. Wierzch kremu posypujemy obficie kruszonką z orzechów laskowych. Schładzamy. Podajemy pokrojoną na małe kwadraty.