Nie
przesadzę, gdy powiem, że ta tarta to absolutne mistrzostwo świata. Naprawdę. Niesamowity
smak. Jak Wam mówiłam, że moją ulubioną tartą jest tarta malinowo-czekoladowa,
to przesadzałam. Ta tarta zdecydowanie rządzi.
Pomysł
na nią zaczerpnęłam od Dorie Greenspan, która w jednej z moich ulubionych
książek pt. Paris Sweets, prezentuje tartę z herbaty darjeeling, wg przepisu z
wspaniałej paryskiej cukierni Fauchon.
Dorie
zrobiła swoją tartę z kruszonką z orzechów laskowych i jak pierwszy raz ją robiłam
dawno temu, wykorzystałam też pomysł z kruszonką. I nie wykorzystałam herbaty
darjeeling (mojej ulubionej) ale zrobiłam ganache (ganasz) z Earl Grey z białą czekoladą.
Powtarzam: ta tarta to
absolutne mistrzostwo świata.
xo
Składniki:
kruche ciasto
1/4 szklanki orzechów
laskowych
1/4 szklanki cukru pudru
1 i 1/2 szklanki mąki
1/4 łyżeczki soli
1/2 kostki masła,
pokrojonego w kostkę
1 żółtko
krem herbaciany earl grey
2 jajka
1/4 szklanki cukru
2 łyżki herbaty earl grey
1 szklanka śmietany 36%
1 tabliczka białej czekolady
¼ kostki masła
kruszonka z orzechów
laskowych
50 g masła w temperaturze
pokojowej
6 łyżek mąki
¾ szklanki mielonych orzechów
laskowych
szczypta soli
¼ szklanki cukru
Wykonanie:
kruche
ciasto:
Do
malaksera wkładamy podpieczone i obrane ze skórki orzechy laskowe, mąkę,
cukier, sól. Miksujemy aż orzechy będą zmielone, dodajemy do mąki masło i żółtko.
Miksujemy aż ciasto zbierze się w kulę. Formujemy z ciasta dysk i wkładamy do
lodówki aby ciasto odpoczęło.
Wykładamy ciastem kwadratową formę do tarty, schładzamy jeszcze
raz, nakłuwamy spód widelcem, pieczemy 20 minut „na ślepo” w temp. 180 st. C,
aż ciasto będzie lekko złote. Usuwamy pergamin z obciążnikami i podpiekamy w temperaturze 180 stopni przez następne 15
minut do uzyskania mocno złotego ciasta.
krem
herbaciany:
Śmietanę wlewamy do garnka,
zagotowujemy, dodajemy herbatę. Zdejmujemy z palnika i pozostawiamy na 10 minut
by śmietana naciągnęła aromatem herbaty.
Jajka ucieramy z cukrem i
śmietaną z herbatą w misce nad garnkiem gotującej się wody. Gotujemy na parze,
aż krem zgęstnieje. Po przeciągnięciu palcem po łyżce powinna zostać kreska.
Krem przecieramy przez gęste
sito, aby pozbyć się liści herbaty. Dodajemy do kremu białą czekoladę połamaną na małe kawałki oraz masło w małych kawałkach
i mieszamy, aż wszystko się połączy. Schładzamy krem.
kruszonka z orzechów laskowych:
W małej miseczce ubijamy
szpatułką masło, dodajemy składniki w kolejności jak wyżej, za każdym razem
dobrze mieszając, zanim dodamy kolejny składnik.
Wkładamy kruszonkę do lodówki na
30 minut aby się schłodziła.
Rozkruszamy zimne ciasto na
papier do pieczenia i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 20
minut. Po ostudzeniu rozkruszamy zbryloną kruszonkę.
Do wystudzonego kruchego
ciasta nakładamy krem herbaciany. Wierzch kremu posypujemy obficie kruszonką z
orzechów laskowych. Schładzamy. Podajemy pokrojoną na małe kwadraty.