Chciałabym zaproponować Wam pyszne i bardzo eleganckie śniadanie. Jajecznicę podaną w foremkach z ciasta francuskiego, wyłożonego plastrami łososia.
Pomysł pochodzi od
Gordona Ramsey’a, z jego książki Secrets. Bardzo mi się podobał. Świetne zestawienie smaków i struktur. Kruche,
maślane ciasto francuskie, lekko słony łosoś i kremowa jajecznica na maśle.
Doskonała propozycja na
odświętne śniadanie. Kolory i świeżość plasują go w wiosennej porze. Pycha!
xo
Porcja na 4 osoby
Składniki:
2
małe płaty ciasta francuskiego,
8 plastrów
wędzonego łososia
8
jajek
sól
morska i świeżo mielony pieprz
2
łyżki masła
2
łyżki szczypiorku, posiekanego
Wykonanie:
Wykładamy
ciastem francuskim foremki do tarteletek o średnicy 10 cm, przyciskamy ciasto inną
foremką i ciężkim naczyniem i pieczemy aż się zazłoci. Wyjmujemy ciasto z
formy.
Na dużą patelnię wkładamy 2 łyżki masła,
roztapiamy i ruszamy patelnią aby pokryć dno.
Jajka rozbijamy do miski, dodajemy sól i
pieprz i roztrzepujemy jajka, aby wszystko dobrze wymieszać.
Wlewamy jajka na patelnię. Smażymy aż jajka
się zetną lekko mieszając trzepaczką. Zależy nam na dobrze usmażonej, ale lekkiej
jajecznicy.
Upieczone spody z ciasta francuskiego
wykładamy na talerze. Układamy na nich po zewnętrznych brzegach po 2 plastry łososia.
Na środku
wykładamy po ¼ objętości jajecznicy. Całość posypujemy szczypiorkiem i świeżo mielonym pieprzem..