niedziela, 23 lutego 2014

TARTELETKI Z LOSOSIEM WEDZONYM I JAJECZNICA - TARTELETTES WITH SMOKED SALMON AND EGGS



Chciałabym zaproponować Wam pyszne i bardzo eleganckie śniadanie. Jajecznicę podaną w foremkach z ciasta francuskiego, wyłożonego plastrami łososia.


Pomysł pochodzi od Gordona Ramsey’a, z jego książki Secrets. Bardzo mi się podobał. Świetne zestawienie smaków i struktur. Kruche, maślane ciasto francuskie, lekko słony łosoś i kremowa jajecznica na maśle.

Doskonała propozycja na odświętne śniadanie. Kolory i świeżość plasują go w wiosennej porze. Pycha!

xo

Porcja na 4 osoby

Składniki:

2 małe płaty ciasta francuskiego,

8 plastrów wędzonego łososia

8 jajek
sól morska i świeżo mielony pieprz
2 łyżki masła

2 łyżki szczypiorku, posiekanego


Wykonanie:

Wykładamy ciastem francuskim foremki do tarteletek o średnicy 10 cm, przyciskamy ciasto inną foremką i ciężkim naczyniem i pieczemy aż się zazłoci. Wyjmujemy ciasto z formy.

Na dużą patelnię wkładamy 2 łyżki masła, roztapiamy i ruszamy patelnią aby pokryć dno.

Jajka rozbijamy do miski, dodajemy sól i pieprz i roztrzepujemy jajka, aby wszystko dobrze wymieszać.

Wlewamy jajka na patelnię. Smażymy aż jajka się zetną lekko mieszając trzepaczką. Zależy nam na dobrze usmażonej,  ale lekkiej jajecznicy.

Upieczone spody z ciasta francuskiego wykładamy na talerze. Układamy na nich po zewnętrznych brzegach po 2 plastry łososia.

Na środku wykładamy po ¼  objętości jajecznicy. Całość posypujemy szczypiorkiem i świeżo mielonym pieprzem..


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz