poniedziałek, 24 lutego 2014

CANNELLONI NADZIEWANE RICOTTA W SOSIE POMIDOROWYM - CANNELLONI WITH RICOTTA IN SUGO AL POMODORO



Cannelloni to włoski makaron w formie rur. Rury nadziewa się farszem z ricotty lub  sosu bolońskiego i zapieka pod beszamelem lub w sosie pomidorowym. 

Nadszła pora na  włoskie makarony w przeróżnej formie, dzisiaj  cannelloni. Więc do dzieła.

Zrobiłam nadzienie bardzo prosto: ricotta, parmezan, jajko, sól i pieprz. Całości dopełnia słodko cierpki smak sosu pomidorowego. 

Jako cannelloni można użyć gotowych rurek lub płatów lazanii. Ja wykorzystałam małe rurki, więc to chyba cannelloncini.

xo

na 4 osoby - 8 cannelloni

Składniki:

8 rurek z makaronu

nadzienie
1/2 szklanki startego parmezanu
1 szklanka ricotty
sól i pieprz
1 jajko

sos pomidorowy
1 łyżka oliwy
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 puszka pomidorów pelati
1 szczypta cukru
sól i pieprz
kilka listków bazylii

Wykonanie:

Nastawiamy sos pomidorowy. W jednej łyżce oleju podsmażamy posiekaną cebulę i ząbek czosnku. Smażymy aż cebula się zeszkli. Dodajemy rozgniecione pomidory pelati, doprawiamy sos pieprzem i solą oraz szczyptą cukru. Dusimy pod przykryciem z dodatkiem liści bazylii aż pomidory się rozpadną.

Makaron gotujemy w osolonej wodzie przez ok.4 minuty. Makaron musi lekko zmięknąć ale zachować kształt. 

W miseczce  mieszamy ricottę, parmezan i roztrzepane jajko. Doprawiamy pieprzem i solą. Łyżeczką lub szprycą nadziewamy rurki. W przypadku użycia płatów lazanii rozkładamy płat, przekrajamy go na pół, wykładamy po łyżce nadzienia i zwijamy w rulon.

Na dno żaroodpornego naczynia wykładamy kilka łyżek sosu, na wierzchu układamy nadziane cannelloni.

Polewamy wszystko obficie sosem pomidorowym, posypujemy parmezanem i zapiekamy 30 minut pod przykryciem z folii.

Podajemy posypane pietruszką, bazylią i świeżo startym parmezanem.



1 komentarz: