Cannelloni to włoski
makaron w formie rur. Rury nadziewa się farszem z ricotty lub sosu bolońskiego i zapieka pod beszamelem lub
w sosie pomidorowym.
Nadszła pora na włoskie makarony w przeróżnej formie, dzisiaj cannelloni. Więc do dzieła.
Zrobiłam nadzienie
bardzo prosto: ricotta, parmezan, jajko,
sól i pieprz. Całości dopełnia słodko cierpki smak sosu pomidorowego.
Jako cannelloni można
użyć gotowych rurek lub płatów lazanii. Ja wykorzystałam małe rurki, więc to
chyba cannelloncini.
xo
na 4 osoby - 8 cannelloni
Składniki:
8 rurek z makaronu
nadzienie
1/2 szklanki startego
parmezanu
1 szklanka ricotty
sól i pieprz
1 jajko
sos pomidorowy
1 łyżka oliwy
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 puszka pomidorów
pelati
1 szczypta cukru
sól i pieprz
kilka listków bazylii
Wykonanie:
Nastawiamy
sos pomidorowy. W jednej łyżce oleju podsmażamy posiekaną cebulę i ząbek
czosnku. Smażymy aż cebula się zeszkli. Dodajemy rozgniecione pomidory pelati,
doprawiamy sos pieprzem i solą oraz szczyptą cukru. Dusimy pod przykryciem z
dodatkiem liści bazylii aż pomidory się rozpadną.
Makaron
gotujemy w osolonej wodzie przez ok.4 minuty. Makaron musi lekko zmięknąć ale
zachować kształt.
W miseczce
mieszamy ricottę, parmezan i roztrzepane
jajko. Doprawiamy pieprzem i solą. Łyżeczką lub szprycą nadziewamy rurki. W przypadku
użycia płatów lazanii rozkładamy płat, przekrajamy go na pół, wykładamy po
łyżce nadzienia i zwijamy w rulon.
Na dno żaroodpornego naczynia wykładamy kilka
łyżek sosu, na wierzchu układamy nadziane cannelloni.
Polewamy
wszystko obficie sosem pomidorowym, posypujemy parmezanem i zapiekamy 30 minut
pod przykryciem z folii.
Podajemy posypane pietruszką, bazylią i
świeżo startym parmezanem.