środa, 26 lutego 2014

FINANSJERKI PISTACJOWE Z MORELAMI - PISTACHIO FINANCIER WITH APRICOTS



Bardzo popularnymi ciastkami, które można kupić w każdej cukierni we Francji są ciastka z mielonych migdałów i masła. Mają chrupiącą skórkę, miękki środek i złoty kolor. Ciastka te nazywają się financier i są pieczone w foremkach przypominających kształtem sztabki złota.

Możemy je piec w małych foremkach w kształcie sztabek, jeżeli je mamy, ale równie dobrze wychodzą w foremkach do mufinów lub innych mniejszych foremkach o różnych kształtach.

Dzisiaj upiekłam je z mielonych pistacji z suszonymi morelami, które mają się mocno ku sobie. Możecie też wypróbować te same ciastka z orzechów laskowych, przepis tutaj.

xo


Na jedno ciasto w tortownicy o średnicy 24 cm lub 16 ciastek w małych foremkach do chleba

Składniki:

3/4 kostki masła
3/4 szklanki mielonych pistacji
4 białka
½ szklanki cukru
1 szczypta soli
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia

morele suszone pokrojone w cienkie paski

Wykonanie:

Do malaksera wkładamy pistacje i ¼ szklanki cukru. Miksujemy do uzyskania drobnej mąki pistacjowej.
W miseczce przesiewamy mąkę pistacjową z 1 łyżeczką proszku do pieczenia.

W małym rondelku topimy masło i smażymy aż się zazłoci i będzie pachnieć karmelowo.

W misce ubijamy białka z cukrem i solą do otrzymania bardzo gęstej i sztywnej piany. Do jajek dodajemy mąkę w trzech częściach, delikatnie mieszamy. Dodajemy stopione masło i mieszamy dokładnie.

Masę przekładamy do małych foremek chlebowych. Do ciastek dodajemy po 3-4 paseczki moreli.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 30 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy ciastka są upieczone.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz