Bardzo popularnymi
ciastkami, które można kupić w każdej cukierni we Francji są ciastka z
mielonych migdałów i masła. Mają chrupiącą skórkę, miękki środek i złoty kolor.
Ciastka te nazywają się financier i są pieczone w foremkach przypominających
kształtem sztabki złota.
Możemy je piec w małych
foremkach w kształcie sztabek, jeżeli je mamy, ale równie dobrze wychodzą w
foremkach do mufinów lub innych mniejszych foremkach o różnych kształtach.
Dzisiaj upiekłam je z
mielonych pistacji z suszonymi morelami, które mają się mocno ku sobie. Możecie też wypróbować te same ciastka z orzechów laskowych, przepis tutaj.
xo
Na jedno ciasto w
tortownicy o średnicy 24 cm lub 16 ciastek
w małych foremkach do chleba
Składniki:
3/4
kostki masła
3/4
szklanki mielonych pistacji
4
białka
½
szklanki cukru
1
szczypta soli
1
łyżeczka ekstraktu waniliowego
1
łyżeczka proszku do pieczenia
morele
suszone pokrojone w cienkie paski
Wykonanie:
Do malaksera wkładamy pistacje i ¼ szklanki
cukru. Miksujemy do uzyskania drobnej mąki pistacjowej.
W miseczce przesiewamy mąkę pistacjową z 1
łyżeczką proszku do pieczenia.
W małym rondelku topimy masło i smażymy aż się
zazłoci i będzie pachnieć karmelowo.
W misce ubijamy białka z cukrem i solą do
otrzymania bardzo gęstej i sztywnej piany. Do jajek dodajemy mąkę w trzech
częściach, delikatnie mieszamy. Dodajemy stopione masło i mieszamy dokładnie.
Masę przekładamy do małych foremek
chlebowych. Do ciastek dodajemy po 3-4 paseczki moreli.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C
przez około 30 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy ciastka są upieczone.