Chrupiące
z zewnątrz, kremowe w środku, te krokiety ziemniaczane są prawdziwym strzałem w
dziesiątkę.
Ziemniaki
zostały utłuczone, dodałam do nich sparzony szpinak i cebulkę dymkę. Uformowane
krokiety zostały zawinięte w boczek i podsmażone. Boczek dodał ziemniakom lekko
podwędzany smak i chrupkość.
Najlepiej
smakują jako samodzielne danie. Podałam je z sosem pomidorowym. Pyszne też będą
z kwaśną śmietaną.
xo
Na 4 osoby
Składniki:
2 szklanki ugotowanych ziemniaków
przeciśniętych przez praskę
1 szklanka listków szpinaku,
sparzonego i osiekanego
½ szklanki pokrojonej dymki ,
1 łyżeczka listków tymianku
sól i pieprz
1 ząbek czosnku
8 plasterków boczku
do podania
rukola
sos pomidorowy
Wykonanie:
Ziemniaki
gotujemy w wodzie, studzimy i przeciskamy przez praskę. Szpinak podsmażamy na
patelni z odrobiną wody, aż liście zwiędną, odsączamy na sitku i siekamy
drobno. Dymkę kroimy na pół centymetrowe plasterki. Czosnek drobno
siekamy.
Przekładamy
ziemniaki do miski, dodajemy szpinak, tymianek, czosnek i dymkę. Doprawiamy
pieprzem i solą i mieszamy wszystko delikatnie, aby składniki się połączyły.
Dzielimy
masę z ziemniaków na cztery części, formujemy z niej krokiety. Na desce
układamy boczek na krzyż, na wierzchu kładziemy krokiet i zawijamy plastry
boczku na drugą stronę.
Podsmażamy
z obu stron na patelni w małej ilości oleju a następnie zapiekamy w piekarniku
rozgrzanym do 180 stopni przez 15 minut.
Podajemy na
sosie pomidorowym z rukolą.
Inspirowane Bouleverd, Oakes & Mazzola.