sobota, 1 marca 2014

KURCZAK W WINIE - COQ AU VIN



Klasyka francuskiej kuchni. Kurczak w winie. Duszony z warzywami i winem nabiera bardzo głębokiego smaku. Dodajemy do kurczaka wędzony boczek, pieczarki i marchewkę.

Tradycyjnie sos zagęszcza się mąką. W mojej wersji udusiłam kurczaka z marchewką i selerem, które zmiksowałam. Dzięki temu sos jest gęsty i smak  bardzo wyrazisty.

xo

na 6-8 porcji

Składniki:

10 podudzi z kurczaka lub 1 kurczak pokrojony na kawałki
1 łyżka oleju
sól i pieprz
1 czerwona cebula
czosnek
liść laurowy
tymianek
2 marchewki
¼ małego selera
½ litra czerwonego wina

½ szklanki wędzonego boczku
250 g pieczarek
4 małe marchewki

zielona pietruszka


Wykonanie:

Kroimy kurczaka na kawałki, doprawiamy kurczaka solą i pieprzem. Smażymy w głębokim rondlu w małej ilości tłuszczu do zrumienienia. Odkładamy na bok. Do rondla dodajemy czosnek, cebulę, seler i marchew pokrojone na duże kawałki. Podsmażamy chwilę, po czym dodajemy z powrotem podsmażonego kurczaka.

Wszystko zalewamy winem, doprawiamy pieprzem i solą, dodajemy tymianek i liść laurowy i dusimy na wolnym ogniu przez ok 30 minut, aż wszystko będzie miękkie.

Podczas gdy kurczak się dusi, obsmażamy boczek pokrojony w kostkę. Czyścimy i obsmażamy pieczarki. Marchewkę obieramy, przekrajamy na pół i kroimy na małe kawałki o kształcie trójkąta.

Wyjmujemy z garnka kurczaka, odkładamy na bok, a miękkie warzywa miksujemy. Dodajemy kurczaka do garnka z powrotem razem z pokrojona marchewką i pieczarkami i gotujemy aż marchewka zmięknie. Na koniec dodajemy podsmażony boczek.

Podajemy posypane zieloną pietruszką.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz