Klasyka francuskiej
kuchni. Kurczak w winie. Duszony z warzywami i winem nabiera bardzo głębokiego smaku.
Dodajemy do kurczaka wędzony boczek, pieczarki i marchewkę.
Tradycyjnie sos
zagęszcza się mąką. W mojej wersji udusiłam kurczaka z marchewką i selerem, które
zmiksowałam. Dzięki temu sos jest gęsty i smak bardzo wyrazisty.
xo
na 6-8 porcji
Składniki:
10
podudzi z kurczaka lub 1 kurczak pokrojony na kawałki
1
łyżka oleju
sól
i pieprz
1
czerwona cebula
czosnek
liść
laurowy
tymianek
2 marchewki
¼ małego selera
½ litra czerwonego
wina
½
szklanki wędzonego boczku
250
g pieczarek
4
małe marchewki
zielona
pietruszka
Wykonanie:
Kroimy
kurczaka na kawałki, doprawiamy kurczaka solą i pieprzem. Smażymy w głębokim rondlu
w małej ilości tłuszczu do zrumienienia. Odkładamy na bok. Do rondla dodajemy czosnek, cebulę, seler i marchew pokrojone na duże kawałki. Podsmażamy chwilę, po czym
dodajemy z powrotem podsmażonego kurczaka.
Wszystko
zalewamy winem, doprawiamy pieprzem i solą, dodajemy tymianek i liść laurowy i
dusimy na wolnym ogniu przez ok 30 minut, aż wszystko będzie miękkie.
Podczas
gdy kurczak się dusi, obsmażamy boczek pokrojony w kostkę. Czyścimy i obsmażamy
pieczarki. Marchewkę obieramy, przekrajamy na pół i kroimy na małe kawałki o
kształcie trójkąta.
Wyjmujemy z garnka kurczaka, odkładamy na bok,
a miękkie warzywa miksujemy. Dodajemy kurczaka do garnka z powrotem razem z pokrojona
marchewką i pieczarkami i gotujemy aż marchewka zmięknie. Na koniec dodajemy podsmażony
boczek.
Podajemy posypane zieloną pietruszką.