niedziela, 2 marca 2014

GRZANKI Z OWCZYM SEREM, MIGDALAMI I CYTRYNA - TARTINE WITH SHEEP CHEESE, ALMONDS AND LEMON



Zrobiłam kilka smakowitych grzanek (po francusku tartine lub po włosku bruschetta). Dzisiaj przedstawiam bardzo ciekawą grzankę z owczego sera, zainspirowaną opisem grzanki z menu piekarni Tartine.

W menu Tartine Bakery znajdziemy grzankę o nazwie Pecorino and Almonds - owczy ser z migdałami, oliwą, cytryną i szałwią. Bardzo mnie zaintrygował jej opis. Zrobiłam kiedyś moją wersję tej pasty. Bardzo ciekawa. Wspaniałe połączenie pecorino romano i szałwii.

Dzisiaj zrobiłam lekko zmienioną wersję pasty; na bazie bryndzy, podpiekanych migdałów, kiszonej cytryny, oliwy, szałwii i tymianku. Posmarowałam pastą grzanki przed upieczeniem, i dodatkowo posypałam  je płatkami migdałów.

xo

Na 10-12 grzanek

Składniki:

10-12 kromek ciabatty lub razowej bagietki krojonej na ukos

½  szklanki migdałów
1/2 szklanki miękkiego owczego sera, bryndza
½ szklanki startego pecorino romano
ćwiartka skórki z kiszonej cytryny, przepis tutaj  (jak nie macie kiszonych cytryn to wystarczy skórka cytrynowa)
świeżo mielony pieprz
2 łyżki siekanego szczypiorku
2 łyżki  siekanej pietruszki
2 łyżki siekanego tymianku
2 łyżki szałwii
3 łyżki oliwy

płatki migdałowe

Wykonanie:

Migdały wsypujemy na blachę i pieczemy w piekarniku nastawionym na 180 stopni przez 15-20 minut. Jak migdały zaczną pachnieć, wyjmujemy je z piekarnika, studzimy lekko i miażdżymy w moździerzu.

Do zmiażdżonych migdałów dodajemy bryndzę, starty ser pecorino romano, drobno posiekaną kiszoną cytrynę, zioła i pieprz. Dodajemy oliwę i mieszamy.

Smarujemy pastą kromki ciabatty i podpiekamy w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni.



1 komentarz: