Dla wszystkich
spragnionych wiosny. Świeża i zielona sałatka z warzyw przygotowanych na
ciepło. Smaki pięknie się ze sobą komponują.
Lekko podgotowane
warzywa zachowały swój kolor i świeży smak.
xo
Proporcja na 4 osoby
Składniki:
4
małe cukinie, cienkie i długie
1
szklanka mrożonego groszku
1
główka brokuła podzielonego na różyczki
4
cebule dymki
1
ząbek czosnku
tymianek
koperek
zielony
zielona
pietruszka
sól
i pieprz
1
łyżka oliwy
Wykonanie:
Brokuły gotujemy na parze aż będą lekko
miękkie i zachowają zielony kolor. Cukinie kroimy na szatkownicy na cienkie
plastry. Dymkę z cebulkami kromy na 4 cm kawałki.
Na patelni zwykłej lub grillowej rozgrzewamy
oliwę, dodajemy ząbek czosnku i dymkę. Podsmażamy przez chwilę i dodajemy do
patelni cukinię. Smażymy, aż cukinia zmięknie. Dodajemy tymianek i doprawiamy
pieprzem i solą.
Po chwili dodajemy groszek, dusimy wszystko
aż groszek lekko zmięknie. Na koniec dodajemy ugotowane brokuły i podgrzewamy
przez chwilę.
Na koniec posypujemy posiekanym koprem i
pietruszką.