GRZANKI Z GORGONZOLA I POMIDORAMI W BALSAMICO



Przedwiośnie, zima to zdecydowanie nie jest to pora na pomidory. Dlatego w tym okresie na ogół wykorzystuję pomidory z puszki, a jak już jem świeże to kupuję pomidorki koktajlowe. Niemniej zawsze w tej porze roku warto poprawić ich smak. 

Dlatego gotuję je w balsamico wraz z czerwoną cebulą. Pomidorki i cebula nabierają słodko-kwaśnego, skarmelizowanego smaku. Bardzo dobrze smakują jako dodatek do salaty, ale też doskonale sprawdziły się zapieczone na grzankach z gorgonzoli.

xo

Na 4 osoby

Składniki:

1 szklanka czerwonych pomidorków koktajlowych
3 łyżki octu balsamicznego
1 duża czerwona cebula, pokrojona w piórka
sól i pieprz

1 ciabatta  lub bagietka
250 g gorgonzoli
1 łyżka masła

zielona pietruszka

Wykonanie:

W rondelku umieszczamy pomidorki koktajlowe i cebulę czerwoną pokrojoną w piórka; zalewamy octem balsamicznym, doprawiamy  pieprzem i solą i zagotowujemy. Gotujemy warzywa w occie, aż ocet się zredukuje a warzywa będą skarmelizowane.
  
Ciabattę lub bagietkę kroimy na kromki. Gorgonzolę rozdrabniamy i mieszamy z masłem. Smarujemy chleb pastą z gorgonzoli, wykładamy na wierzch skarmelizowane pomidorki i cebulę.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15-20 minut. Przed podaniem posypujemy zieloną pietruszką.