Przedwiośnie, zima to zdecydowanie nie jest
to pora na pomidory. Dlatego w tym okresie na ogół wykorzystuję pomidory z puszki, a jak już jem świeże to kupuję pomidorki koktajlowe. Niemniej zawsze w tej porze roku warto poprawić ich smak.
Dlatego gotuję je w balsamico wraz z czerwoną cebulą. Pomidorki
i cebula nabierają słodko-kwaśnego, skarmelizowanego smaku. Bardzo dobrze smakują jako dodatek do salaty, ale też doskonale sprawdziły się zapieczone na grzankach z gorgonzoli.
Na 4
osoby
Składniki:
1 szklanka czerwonych pomidorków
koktajlowych
3 łyżki octu balsamicznego
1 duża czerwona cebula, pokrojona w
piórka
sól i pieprz
1 ciabatta lub bagietka
250 g gorgonzoli
1 łyżka masła
zielona pietruszka
Wykonanie:
W
rondelku umieszczamy pomidorki koktajlowe i cebulę czerwoną pokrojoną w piórka; zalewamy octem balsamicznym, doprawiamy pieprzem i solą i zagotowujemy. Gotujemy
warzywa w occie, aż ocet się zredukuje a warzywa będą skarmelizowane.
Ciabattę
lub bagietkę kroimy na kromki. Gorgonzolę rozdrabniamy i mieszamy z masłem. Smarujemy
chleb pastą z gorgonzoli, wykładamy na wierzch skarmelizowane pomidorki i
cebulę.
Pieczemy
w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15-20 minut. Przed podaniem posypujemy zieloną
pietruszką.