W tej
sałatce znajdziemy ciekawe zestawienie ziemistych smaków soczewicy i grzybów z
wiosennymi smakami cukinii i rzodkiewki.
Całość
dopełniona została orzechowym smakiem orkiszu, cierpkimi suszonymi pomidorami i
zieloną dymką oraz pietruszką. Sok z cytryny wnosi świeżą nutę.
xo
Porcja na 4 osoby
Składniki:
1 szklanka ziaren orkiszu
szczypta soli
1 szklanka zielonej soczewicy
½ łyżeczki soli
1 łyżeczka sody
250 g grzybów shitake
1 ząbek czosnku
4 gałązki tymianku
1 łyżka oliwy
sól i pieprz
2 pomidory suszone
1 cukinia, średniej wielkości
5 rzodkiewek
pół ostrej, czerwonej papryczki
zielona pietruszka
dymka
sok z cytryny
oliwa
sól i pieprz
Wykonanie:
Orkisz płuczemy, przekładamy do garnka, zalewamy wodą, solimy i gotujemy
przez około 30 minut. Odcedzamy wodę i trzymamy orkisz pod przykryciem.
W tym samym
czasie gotujemy soczewicę: płuczemy ją, przekładamy do garnka, zalewamy
zimną wodą, solimy i dodajemy łyżeczkę sody. Gotujemy na małym ogniu aż będzie
gotowa, ale przy przegryzieniu będzie stawiać lekki opór.
Równolegle,
dno naczynia żaroodpornego smarujemy oliwą. Na wierzchu układamy grzyby.
Oprószamy je czosnkiem i tymiankiem, doprawiamy pieprzem i solą. Pieczemy w
temperaturze 180 stopni przez 30 minut.
Cukinię
kroimy na półcentymetrową kostkę. Rzodkiewki kroimy w cienkie plasterki. Szczypiorek
i pietruszkę siekamy. Grzyby kroimy w cienkie paseczki. Suszone pomidory kroimy
w małą kostkę. Czerwoną papryczkę kroimy w drobną kostkę.
Przekładamy
ugotowany orkisz do miski. Dodajemy do niego soczewicę i posiekane grzyby.
Następnie
do sałatki dodajemy suszone pomidory pokrojone w kostkę, pokrojoną cukinię,
czerwoną papryczkę pokrojoną w drobną kostkę oraz drobno posiekane rzodkiewki, dymkę
i zieloną pietruszkę.
Całość
polewamy sokiem z cytryny, doprawiamy do smaku pieprzem i solą, skrapiamy
oliwą.
Odstawiamy
na godzinę, by smaki się przegryzły.