Tym razem wersja sałatki Waldorf na grzance. Te grzanki bardziej jeszcze kojarzą się nam z okresem jesienno-zimowym, kiedy to jabłka i orzechy są najświeższe. Ale smaki te świetnie smakują o każdej porze roku.
Zostało
mi trochę gorgonzoli, więc zrobienie grzanki ze składników do tej sałatki było
naturalną kolejnością.
Ser gorgonzola
z jabłkiem, orzechami włoskimi i selerem zostały zapieczone na pysznym chlebie. Bardzo smaczne.
xo
Na 4
osoby
Składniki:
2 jabłka
8 orzechów włoskich
łodyga selera naciowego
olej z orzechów włoskich
sól i pieprz
1 ciabatta lub bagietka
250 g gorgonzoli
1 łyżka masła
zielona pietruszka
liście selera naciowego
Wykonanie:
Kroimy
jabłka na cienkie plasterki. Seler naciowy kroimy na plasterki. Orzechy
siekamy.
Ciabattę
lub bagietkę kroimy na kromki. Gorgonzolę rozdrabniamy i mieszamy z masłem.
Smarujemy chleb pastą z gorgonzoli, wykładamy na wierzchu po 4-5 plasterków jabłek,
posypujemy plasterkami selera i orzechami włoskimi. Skrapiamy olejem z orzechów
włoskich.
Pieczemy
w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15-20 minut. Posypujemy zieloną
pietruszką i listkami selera.