Znacie ten tekst: „Zostaw broń. Zabierz
cannoli”?. Dla mnie kultowy. Cannoli siciliani są nierozerwalnie związane z
filmem ”Ojciec chrzestny”. Cytat pochodzi z części pierwszej. Ten typowy sycylijski
deser przewija się przez wszystkie części Ojca Chrzestnego.
Na Sycylii, w każdym barze, na każdym
stoisku z deserami spotkamy kruche rurki wypełnione masą z ricotty z owocami
kandyzowanymi i czekoladą albo masą pistacjową. Nie mogliśmy się powstrzymać, aby nie
zajadać się tym przysmakiem.
Ciasto trochę przypomina ciasto na faworki i smażone jest w głębokim tłuszczu. Do wykonania cannoli potrzebne wam będą metalowe rurki. Nie jest to trudny deser ale trochę pracochłonny. Ale za to rezultat…
Ciasto trochę przypomina ciasto na faworki i smażone jest w głębokim tłuszczu. Do wykonania cannoli potrzebne wam będą metalowe rurki. Nie jest to trudny deser ale trochę pracochłonny. Ale za to rezultat…
xo
24 rurki
Składniki:
1 szklanka mąki
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki oleju lub stopionego masła
2 łyżki wina marsala lub limoncello
4 łyżki wody
olej do głębokiego smażenia
250 g ricotty
1 szklanka pistacji
2 łyżki miodu
2 łyżki oleju pistacjowego lub oliwy
cukier puder
Wykonanie:
W misce przesiewamy: mąkę i sól.
Dodajemy olej i limoncello oraz wodę. Wyrabiamy ciasto przez około pięć minut.
Odstawiamy by odpoczęło.
Rozwałkowujemy ciasto, wykrawamy
krążek, smarujemy go roztopionym masłem i owijamy wokół metalowej rurki. Dokładnie
sklejamy na styku ciasta.
Rozgrzewamy olej w rondlu, wkładamy do
oleju rurki owinięte ciastem i smażymy
aż się lekko zazłocą. Odkładamy rurki na ręczniki papierowe do odsączenia. Po
lekkim ostudzeniu wyjmujemy rurki, które ponownie owijamy ciastem i smażymy
kolejną partię rurek.
Pistacje rozdrabniamy w malakserze z
olejem, miodem i ricottą do uzyskania gładkiej masy. Przekładamy masę do worka
i nadziewamy masą pistacjową osączone rurki.
Końcówki rurek maczamy w rozdrobnionych
pistacjach, Całość posypujemy obficie cukrem pudrem.