wtorek, 11 marca 2014

SYCYLIJSKIE RURKI Z RICOTTA I PASTA Z PISTACJI - CANNOLI SICILIANI WITH RICOTTA AND PISTACCHIO PASTE



Znacie ten tekst: „Zostaw broń. Zabierz cannoli”?. Dla mnie kultowy. Cannoli siciliani są nierozerwalnie związane z filmem ”Ojciec chrzestny”. Cytat pochodzi z części pierwszej. Ten typowy sycylijski deser przewija się przez wszystkie części Ojca Chrzestnego.

Na Sycylii, w każdym barze, na każdym stoisku z deserami spotkamy kruche rurki wypełnione masą z ricotty z owocami kandyzowanymi i czekoladą albo masą pistacjową. Nie mogliśmy się powstrzymać, aby nie zajadać się tym przysmakiem. 

Ciasto trochę przypomina ciasto na faworki i smażone jest w głębokim tłuszczu. Do wykonania cannoli potrzebne wam będą metalowe rurki. Nie jest to trudny deser ale trochę pracochłonny. Ale za to rezultat…

xo

24 rurki

Składniki:

1 szklanka mąki
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki oleju lub stopionego masła
2 łyżki wina marsala lub limoncello
4 łyżki wody

olej do głębokiego smażenia

250 g ricotty
1 szklanka pistacji
2 łyżki miodu
2 łyżki oleju pistacjowego lub oliwy
cukier puder

Wykonanie:
W misce przesiewamy: mąkę i sól. Dodajemy olej i limoncello oraz wodę. Wyrabiamy ciasto przez około pięć minut. Odstawiamy by odpoczęło.

Rozwałkowujemy ciasto, wykrawamy krążek, smarujemy go roztopionym masłem i owijamy wokół metalowej rurki. Dokładnie sklejamy na styku ciasta.

Rozgrzewamy olej w rondlu, wkładamy do oleju rurki owinięte ciastem  i smażymy aż się lekko zazłocą. Odkładamy rurki na ręczniki papierowe do odsączenia. Po lekkim ostudzeniu wyjmujemy rurki, które ponownie owijamy ciastem i smażymy kolejną partię rurek.

Pistacje rozdrabniamy w malakserze z olejem, miodem i ricottą do uzyskania gładkiej masy. Przekładamy masę do worka i nadziewamy masą pistacjową osączone rurki. 

Końcówki rurek maczamy w rozdrobnionych pistacjach, Całość posypujemy obficie cukrem pudrem.



1 komentarz: