Przedwiośnie. Ubóstwo
składników. Jednak, nawet o tej porze, z kilku prostych składników zrobimy pyszną
frittatę.
Nie jest to pierwszy raz
gdy robię frittatę, omlet po włosku. Do dzisiejszej wykorzystałam ziemniaki,
pory i ser ricotta sałata, wzbogacone smakiem cytryny i tymianku. Dobrze do tego pasują czarne oliwki.
xo
Porcja na 4 osoby
Składniki:
4 jajka
½ szklanki crème fraîche lub jogurtu
sól i pieprz
tymianek
skórka z cytryny
2 łyżki szczypiorku
2 łyżki szczypiorku
oliwa
2 ziemniaki
1 por - biała część i trochę zielonej
1 łyżka masła
2 gałązki tymianku
ser owcza ricotta sałata lub bryndza
opcjonalnie czarne oliwki
opcjonalnie czarne oliwki
Wykonanie:
W misce rozbijamy jajka, dodajemy śmietanę lub jogurt, skórkę z
cytryny, sól, pieprz, tymianek oraz szczypiorek.
W patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy ziemniaki pokrojone w
kostkę, gałązki tymianku. Doprawiamy solą i pieprzem i podsmażamy ziemniaki, aż
będą rumiane i miękkie.
Na osobnej patelni roztapiamy masło, dodajemy por pokrojony w plasterki.
Doprawiamy sola i dusimy w maśle pod przykryciem do miękkości.
Ser kroimy lub łamiemy na kawałki.
Indywidualne foremki do
zapiekania smarujemy masłem, na dno wykładamy równomiernie podsmażone
ziemniaki, por, kawałki sera oraz opcjonalnie czarne oliwki. Oprószamy wszystko
pieprzem i solą i wylewamy na składniki mieszaninę jajek i śmietany.
Wstawiamy kokilki do piekarnika rozgrzanego do 180 st.C. Pieczemy pół
godziny.