środa, 12 marca 2014

OMLET Z ZIEMNIAKAMI I POREM - POTATO AND LEEK FRITTATA



Przedwiośnie. Ubóstwo składników. Jednak, nawet o tej porze, z kilku prostych składników zrobimy pyszną frittatę.

Nie jest to pierwszy raz gdy robię frittatę, omlet po włosku. Do dzisiejszej wykorzystałam ziemniaki, pory i ser ricotta sałata, wzbogacone smakiem cytryny i tymianku. Dobrze do tego pasują  czarne oliwki.

xo

Porcja na 4 osoby

Składniki:

4 jajka
½ szklanki crème fraîche lub jogurtu
sól i pieprz
tymianek
skórka z cytryny
2 łyżki szczypiorku
oliwa

2 ziemniaki
1 por - biała część i trochę zielonej
1 łyżka masła
2 gałązki tymianku

ser owcza ricotta sałata lub bryndza
opcjonalnie czarne oliwki

Wykonanie:

W misce rozbijamy jajka, dodajemy śmietanę lub jogurt, skórkę z cytryny, sól, pieprz, tymianek oraz szczypiorek.

W patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę, gałązki tymianku. Doprawiamy solą i pieprzem i podsmażamy ziemniaki, aż będą rumiane i miękkie.

Na osobnej patelni roztapiamy masło, dodajemy por pokrojony w plasterki. Doprawiamy sola i dusimy w maśle pod przykryciem do miękkości.

Ser kroimy lub łamiemy na kawałki.

Indywidualne foremki do zapiekania smarujemy masłem, na dno wykładamy równomiernie podsmażone ziemniaki, por, kawałki sera oraz opcjonalnie czarne oliwki. Oprószamy wszystko pieprzem i solą i wylewamy na składniki mieszaninę jajek i śmietany.  

Wstawiamy kokilki do piekarnika rozgrzanego do 180 st.C. Pieczemy pół godziny.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz