piątek, 14 marca 2014

SERNIK MIGDALOWO CYTRYNOWY Z OLIWA - ALMOND LEMON CHEESECAKE WITH OLIVE OIL



Bardzo lubię serniki migdałowo-cytrynowe. Ten akurat jest trochę nietypowy, bo w środku znajdziemy bogaty aromat oliwy z oliwek.

Niezwykłe połączenie: cytryny, migdałów, śmietankowej ricotty i oliwy z oliwek. Na wskroś włoskie smaki. Świeże i wiosenne.

Sernik jest bezglutenowy. Do jego upieczenia użyłam mąkę migdałową i mąkę ziemniaczaną. Można go też zrobić ze zwykłą mąką - zastępujemy migdały i mąkę ziemniaczaną mąką pszenną.

Oliwa z oliwek dodała mu wspaniały wymiar smaku. Zachęcam Was też do spróbowania moich ciastek oliwnych, przepis tutaj.

xo

Składniki:

250 g ricotty
3 jajka, rozdzielone
3 łyżki masła, stopionego
1/3 szklanki oliwy z oliwek
0,5 szklanki miałkiego cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki mąki migdałowej (mielonych migdałów) lub taka ilość migdałów blanszowanych
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1/4 łyżeczki soli
skórka z 2 cytryn

sok z dwóch cytryn (1/4 szklanki)

cukier puder
sok z cytryny

Wykonanie:

Przesiewamy mąkę migdałową, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i sól.

Białka ubijamy z ¼ szklanki cukru, na sztywno.

W osobnym naczyniu ubijamy żółtka z ¼ szklanki cukru. Dodajemy do żółtek skórkę startą z cytryn i sok wyciśnięty z tychże cytryn.

Następnie do żółtek dodajemy ricottę, miksujemy, aby wszystko się połączyło. Następnie do masy dodajemy przesianą mąkę ziemniaczaną, mielone migdały, proszek do pieczenia i sól.

Miksujemy i dodajemy stopione masło oraz oliwę z oliwek. Na koniec delikatnie dodajemy białka w 3 częściach.

Ciasto wkładamy do foremek na tarteletki, wysmarowanych masłem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 25-30 minut.

Podajemy polane lukrem.

Na podstawie A Cup of Mascarpone.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz