Bardzo lubię serniki
migdałowo-cytrynowe. Ten akurat jest trochę nietypowy, bo w środku
znajdziemy bogaty aromat oliwy z oliwek.
Niezwykłe połączenie: cytryny,
migdałów, śmietankowej ricotty i oliwy z oliwek. Na wskroś włoskie smaki. Świeże
i wiosenne.
Sernik jest bezglutenowy. Do
jego upieczenia użyłam mąkę migdałową i mąkę ziemniaczaną. Można go też zrobić
ze zwykłą mąką - zastępujemy migdały i mąkę ziemniaczaną mąką pszenną.
Oliwa z oliwek dodała mu wspaniały
wymiar smaku. Zachęcam Was też do spróbowania moich ciastek oliwnych, przepis tutaj.
Składniki:
250 g ricotty
3 jajka, rozdzielone
3 łyżki masła, stopionego
1/3 szklanki oliwy z oliwek
0,5 szklanki miałkiego cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki mąki migdałowej
(mielonych migdałów) lub taka ilość migdałów blanszowanych
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1/4 łyżeczki soli
skórka z 2 cytryn
sok z dwóch cytryn (1/4 szklanki)
cukier puder
sok z cytryny
Wykonanie:
Przesiewamy mąkę migdałową, mąkę
ziemniaczaną, proszek do pieczenia i sól.
Białka ubijamy z ¼ szklanki cukru, na
sztywno.
W osobnym naczyniu ubijamy żółtka z ¼
szklanki cukru. Dodajemy do żółtek skórkę startą z cytryn i sok wyciśnięty z tychże
cytryn.
Następnie do żółtek dodajemy ricottę,
miksujemy, aby wszystko się połączyło. Następnie do masy dodajemy przesianą
mąkę ziemniaczaną, mielone migdały, proszek do pieczenia i sól.
Miksujemy i dodajemy stopione masło
oraz oliwę z oliwek. Na koniec delikatnie dodajemy białka w 3 częściach.
Ciasto wkładamy do foremek na
tarteletki, wysmarowanych masłem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180
stopni przez 25-30 minut.
Na podstawie A Cup of Mascarpone.