ciasteczka oliwne – tiny olive oil cakes


Można się mocno uzależnić od tych pysznych ciastek. Pachnące cytrusami i oliwą, w pięknym złotym kolorze i chrupiącą skórką są doskonałą propozycją nie tylko na śniadanie
  
Dodajcie do pieczenia najlepszą oliwę z oliwek jaką macie, im lepsza oliwa tym lepsze ciasto.

Można ciasto upiec w okrągłej tortownicy jak zwykłe ciasto. Natomiast polecam upieczenie ciasta w małych foremkach. Używam wszystkich małych foremek jakie mam w domu, ciastka mają przeróżne kształty: miniaturowe mufinki, finansjerki, małe tarteletki z ząbkowanymi brzegami owalne i okrągłe.

Otrzymamy dzięki temu różnorodną paletę ciastek o przepysznej, chrupiącej i złotej skórce. Genialne.

Xoxo, Lilka




Około 30 małych ciastek, w zależności od wielkości foremek

Składniki:
2 szklanki plus 2 łyżki mąki
½ szklanki cukru
½ łyżeczki sody oczyszczonej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli
3 duże jajka
1 szklanka maślanki
1 szklanka oliwy z oliwek extra-vergine
½ szklanki soku z cytryny i pomarańczy, pół na pół
3 łyżki startej skórki pomarańczowej  i cytrynowej (z 2 pomarańczy i z 2 cytryn)

Wykonanie:

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C.

W misce przesiewamy mąkę, cukier, sodę, proszek do pieczenia i sól. Robimy na środku wgłębienie, do którego dodajemy jajka, maślankę, sok z cytrusów i oliwę. Mieszamy mokre składniki razem, a następnie stopniowo łączymy je z suchymi składnikami. Masa powinna być gładka, jeżeli powstaną grudki warto przetrzeć masę przez sito. Na koniec dodajemy otartą skórkę i dokładnie mieszamy.

Przekładamy ciasto do foremek, napełniając je do ¾ wielkości. Układamy na blaszce i pieczemy w piekarniku 25 do 30 minut aż będą pięknie zarumienione i twardawe przy dotyku.