karmelizowane szalotki – caramelized shallots



Kolejny prosty przepis, który wzbogaci Waszą kuchnię. Wspaniały słodko kwaśny smak szalotek doskonale podkręci smak wielu potraw.

Karmelizowane szalotki, czerwone cebule, żółte cebule, cebule torpedo, dodaję do wszystkiego do czego tylko mogę. Jest to wspaniały dodatek do mięsa, do sałaty, do tart, do serów.

Najpierw podsmaża się szalotki w odrobinie oliwy i soli i dusi pod przykryciem, sól wydobędzie słodycz z cebulek. Dalej karmelizuję je w tymianku, pieprzu, odrobinie miodu i balsamico.

Zajmuje to mało czasu a efekt gwarantowany. Można przechowywać w lodówce do tygodnia.

Xoxo, Lilka



 Składniki:

1 siatka szalotek
1 łyżeczka oliwy
 1 łyżeczka miodu
gałązka tymianku
sól i pieprz
1 łyżka balsamico

Wykonanie:

Szalotki obieramy z łupinek i kładziemy na patelnię z oliwą i solą, i podsmażamy pod przykryciem aż szalotki zmiękną.

Dodajemy pieprz, miód i tymianek, smażymy aż szalotki będą gotowe. Dodajemy balsamico i daleś smażymy mieszając aż balsamico wyparuje.