serek ricotta domowej roboty – homemade ricotta


Dzisiaj chcialabym Wam  powiedzieć jak sie robi  domową ricottę. I oczywiście podobnie jak crème fraîche ricotta jest  bardzo łatwa do zrobienia.

W przypadku ricotty podgrzewamy mleko i dodajemy do niego sok z cytryny, i to wszystko. Serek ma autentyczny, słodki smak ricotty i delikatną konsystencję

Nie ma nic lepszego. Spróbujcie zrobić go sami i dajcie znać czy wyszedł i jak smakował. 

Można go podać na  śniadanie z odrobiną miodu i owocami. Dobrze też smakuje w sałatce z oliwą i warzywami wiosennymi.


  

Na  ok. 2 szklanki ricotty
Składniki:

2 litry pełnego mleka
 2 szklanki śmietany 12%
3 łyżki soku z cytryny

Wykonanie:

Do garnka wlewamy 2 litry mleka pełnego i 2 szklanki śmietany. Podgrzewamy mleko na małym ogniu. 

Do mleka dodajemy sok z cytryny, mieszamy dokładnie i wyłączamy gaz. Po chwili mleko powinno się rozdzielić na maślankę i serek.

Przelewamy przez sitko wyścielone gazą. Zostawiamy w sitku i gazie na noc w lodówce.

Po tym czasie ricotta jest gotowa. Przechowujemy w lodówce. To też jest łatwe, prawda? 

Uwaga: można ten serek zrobić z samego mleka, wówczas będziemy mieć ricottę z zawartością tłuszczu 3%.