W przypadku ricotty
podgrzewamy mleko i dodajemy do niego sok z cytryny, i to wszystko. Serek ma
autentyczny, słodki smak ricotty i delikatną konsystencję
Nie ma nic lepszego. Spróbujcie zrobić go sami i dajcie znać czy wyszedł i jak smakował.
Można go podać na śniadanie z odrobiną miodu i owocami. Dobrze też smakuje w sałatce z oliwą i warzywami wiosennymi.
Można go podać na śniadanie z odrobiną miodu i owocami. Dobrze też smakuje w sałatce z oliwą i warzywami wiosennymi.
Na ok. 2 szklanki ricotty
Składniki:
2 litry pełnego mleka
2 szklanki śmietany 12%
3 łyżki soku z cytryny
Wykonanie:
Do garnka wlewamy 2 litry
mleka pełnego i 2 szklanki śmietany. Podgrzewamy mleko na małym ogniu.
Do mleka
dodajemy sok z cytryny, mieszamy dokładnie i wyłączamy gaz. Po chwili mleko
powinno się rozdzielić na maślankę i serek.
Przelewamy przez sitko
wyścielone gazą. Zostawiamy w sitku i gazie na noc w lodówce.
Po tym czasie ricotta jest
gotowa. Przechowujemy w lodówce. To też jest łatwe, prawda?
Uwaga: można ten serek
zrobić z samego mleka, wówczas będziemy mieć ricottę z zawartością tłuszczu 3%.