omlet pieczony ze szparagami i karmelizowanymi szalotkami – frittata with asparagus and caramelized shallots


W zeszłym tygodniu w uroczym sklepie z serami farmerskimi Ser Lanselot w Sopocie kupiłam kilka naprawdę genialnych  serów zagrodowych.

W zeszłym tygodniu też wpadł mi w oko omlet ze szparagami. Postanowiłam więc wykorzystać szparagi i połączyć je z serem korycińskim długo dojrzewającym we frittacie. Frittata to włoski omlet, najpierw podsmażany a potem  pieczony w piekarniku.

Jest to pyszne i szybkie danie na wszelkie okazje. Polecam bo wygląda bardzo imponująco a i też wspaniale smakuje.

Xoxo, Lilka





Porcja na 4 osoby

Składniki:
5 jajek
½ szklanki crème fraîche
sól i pieprz
tymianek
oliwa

szparagi zielone
karmelizowane szalotki
ser koryciński długo dojrzewający, strugany

do podania
mix sałat
balsamico

Wykonanie:

Rozgrzewamy piekarnik do 180 st.C.

W misce rozbijamy jajka, dodajemy śmietanę lub jogurt, sól i pieprz oraz tymianek.

W patelni z rączką, którą można włożyć do piekarnika, rozgrzewamy oliwę, dodajemy do niej jajka, chwilę podsmażamy. Na wierzchu układamy szparagi. Układamy je na przemian - raz główka, raz trzonek. Dokładamy w pustych miejscach szalotki karmelizowane (przepis obok).  Posypujemy z wierzchu serem korycińskim i wstawiamy patelnię do piekarnika.

Pieczemy pół godziny.

Podajemy z sałatą, polane syropem z balsamico.