W zeszłym tygodniu w
uroczym sklepie z serami farmerskimi Ser Lanselot w Sopocie kupiłam kilka naprawdę genialnych serów zagrodowych.
W zeszłym tygodniu
też wpadł mi w oko omlet ze szparagami.
Postanowiłam więc wykorzystać szparagi i połączyć je z serem korycińskim długo
dojrzewającym we frittacie. Frittata to włoski omlet, najpierw podsmażany a potem pieczony w
piekarniku.
Jest to pyszne i szybkie danie na wszelkie
okazje. Polecam bo wygląda bardzo imponująco a i też wspaniale smakuje.
Xoxo, Lilka
Porcja na 4 osoby
Składniki:
5
jajek
½
szklanki crème fraîche
sól
i pieprz
tymianek
oliwa
szparagi
zielone
karmelizowane
szalotki
ser
koryciński długo dojrzewający, strugany
do podania
mix sałat
balsamico
Wykonanie:
Rozgrzewamy piekarnik do
180 st.C.
W misce rozbijamy jajka, dodajemy śmietanę lub jogurt, sól i
pieprz oraz tymianek.
W patelni z rączką, którą
można włożyć do piekarnika, rozgrzewamy oliwę, dodajemy do niej jajka, chwilę
podsmażamy. Na wierzchu układamy szparagi. Układamy je na przemian - raz główka, raz trzonek. Dokładamy w pustych miejscach szalotki karmelizowane (przepis obok). Posypujemy z wierzchu serem korycińskim i wstawiamy patelnię do piekarnika.
Pieczemy pół godziny.
Podajemy z sałatą, polane syropem z balsamico.