niedziela, 16 marca 2014

DOSKONALY PIECZONY KURCZAK WG ZUNI CAFE - PERFECT ROAST CHICKEN ZUNI CAFE


W Zuni Cafe w San Francisco, kurczak ten jest pieczony w piecu opalanym drewnem i jest to bodaj najbardziej popularne tam danie. Kurczaki pieczone są na zamówienie, a że przygotowanie trwa godzinę, klienci nie mają nic przeciwnie i cierpliwie czekają na swoją świeżą porcję. Recenzja Davida Lebovitza tutaj.

Zrobiłam kurczaka według tej metody i muszę powiedzieć, ze jest naprawdę doskonały. Bardzo prosty smak, delikatny, soczysty wewnątrz, z niezwykle chrupiącą skórką. Najlepiej nadają się do pieczenia  kurczaki małe, zagrodowe, o wadze około 1,5 kilograma.

Podajemy go z sałatą z grzankami z chleba. Ja podałam mojego z sałatką wiosenną, którą Wam przedstawię wkrótce.

xo

Składniki:

1 kurczak z wolnego wybiegu o wadze ok. 1,5 kg
sól i pieprz
4 gałązki tymianku

Wykonanie:

Kurczaka zaczynamy przygotowywać co najmniej na 24 godziny przed pieczeniem, bo tyle godzin musi się marynować w soli.

Kurczaka myjemy i osuszamy. Luzujemy skórę na piersi i nogach, i pod skórę wkładamy po gałązce tymianku. Doprawiamy kurczaka solą i pieprzem. Odstawiamy kurczaka do lodówki aby się zamarynował.

Po tym czasie wyjmujemy kurczaka z lodówki, układamy go w brytfannie. Nie wiążemy kurczaka, chcemy aby jak największa ilość skórki była chrupiąca.

Rozgrzewamy piekarnik do 230 stopni i pieczemy kurczaka przez około 45 minut do godziny. 

Po 20 minutach pieczenia przewracamy kurczaka i pieczemy przez 15 minut piersią do dołu, a następnie odwracamy go i dopiekamy.

Na podstawie The Zuni Cafe Cookbook, Judy Rodgers.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz