Te cytryny są egzotycznym dodatkiem, który
w bardzo szybki i prosty sposób pomoże dodać jedzeniu niezwykłego charakteru.
Sposób na ich przyrządzanie wywodzi
się z Północnej Afryki i z Indii, i są często składnikiem dań wywodzących się z
tego regionu, na przykład marokańskiego tażinu.
Przechowują się bezterminowo,
zamarynowane we własnym soku i soli. Używamy właściwie samej skórki, która nie
ma posmaku goryczki a tylko cudowny, świeży, cytrynowy smak.
Składniki:
cytryny, nie woskowane i nie pryskane
sól –
1 łyżka na każdą cytrynę
|
Wykonanie:
|
Cytryny
myjemy, kroimy w ćwiartki. Możemy je przekroić, ale nie przecinamy cytryny do końca.
Rozchylamy rozkrojoną cytrynę i posypujemy ją jedną łyżką soli.
Układamy
cytryny w słoiku, zasypujemy solą. Słoik zamykamy i odstawiamy na dwa
tygodnie.
Po
tym czasie cytryny nadają się do jedzenia.
|