CYTRYNY KISZONE - PRESERVED LEMONS



Te cytryny są egzotycznym dodatkiem, który w bardzo szybki i prosty sposób pomoże dodać jedzeniu niezwykłego charakteru.

Sposób na ich przyrządzanie wywodzi się z Północnej Afryki i z Indii, i są często składnikiem dań wywodzących się z tego regionu, na przykład marokańskiego tażinu.

Przechowują się bezterminowo, zamarynowane we własnym soku i soli. Używamy właściwie samej skórki, która nie ma posmaku goryczki a tylko cudowny, świeży, cytrynowy smak.

xo


Składniki:

cytryny,  nie woskowane i nie pryskane
sól – 1 łyżka na każdą cytrynę

Wykonanie:

Cytryny myjemy, kroimy w ćwiartki. Możemy je przekroić, ale nie przecinamy cytryny do końca. Rozchylamy rozkrojoną cytrynę i posypujemy ją jedną łyżką soli.

Układamy cytryny w słoiku, zasypujemy solą. Słoik zamykamy i odstawiamy na dwa tygodnie.

Po tym czasie cytryny nadają się do jedzenia.