RISOTTO Z OWOCAMI MORZA I GROSZKIEM - RISOTTO WITH FRUITS OF THE SEA AND PEAS



Poznałam przepis na to risotto dawno temu i wypróbowałam go zachęcona opisem jego koloru. Zmiksowany groszek nadaje potrawie koloru jaspisu i podkreśla wyjątkowy smak ziarenek zielonego groszku.

Pomimo, że zestawienie jest niespotykane, to groszek i kalmary pasują do siebie wyjątkowo dobrze. Jak nie dostaniecie samych kalmarów, to owoce morza z dużą ilością kalmarów dobrze też sprawdzi się w tym daniu.

xo 


Porcja na 4-6 osób

Składniki:

2 szklanki mrożonego, zielonego groszku
1 litr wywaru warzywnego
1 łyżka oliwy
1 cebula
1,5 szklanki ryżu arborio albo carnaroli
oliwa
kieliszek białego wina
500 g mrożonych kalmarów albo owoców morza
sól i pieprz

zielona pietruszka
masło

Wykonanie:

Podgrzewamy wywar. Miksujemy jedną szklankę rozmrożonego groszku na gładką masę. Drugą szklankę groszku odstawiamy.

Cebulę kroimy drobno i podsmażamy w garnku na oliwie. Dodajemy ryż i mieszamy go w garnku, aby pokryć tłuszczem. Możemy teraz zalać ryż winem, gotujemy aż wino wyparuje. Dodajemy zmiksowany groszek oraz owoce morza i zalewamy łyżką wazową wywaru, gotujemy na małym ogniu ciągle mieszając. Doprawiamy pieprzem i solą.

Gdy płyn wyparuje, dodajemy następną łyżkę wywaru. Gotujemy risotto w ten sposób ok.10 minut uzupełniając płyn gdy wyparuje i ciągle mieszając.  Po 10 minutach dodajemy do risotta zielony groszek.

Gdy ryż zmięknie ale zachowa wewnątrz środek ‘na ząb’ dodajemy posiekany pietruszkę oraz łyżkę masła i mieszamy aby risotto zrobiło się kremowe.

Bardzo ważne jest aby risotto miało lekko płynną strukturę, nie może być sztywne. Po wyłożeniu na talerz risotto musi mieć formę gęstego kremu. 

Na podstawie książki Evan Kleiman „Mare”