GRANOLA Z PLATKOW JECZMIENNYCH Z GRUSZKAMI I JOGURTEM - BARLEY FLAKES GRANOLA WITH PEAR SALAD AND YOGURT



Z płatków jęczmiennych przygotowałam granolę, przyprawioną przyprawą do piernika. Lekko słodką, lekko słoną. Prostą, z małą ilością składników, tylko płatki i słonecznik.

Do tego zrobiłam zimową sałatkę owocową ze świeżych gruszek, w cytrynie, z miętą i krwisto-czerwonymi nasionami granatu i owocami goji.

Okazało się to być bardzo dobrym zestawieniem. Sycącym, ale niezbyt ciężkim. Trochę świeżości w środku zimy.

xo


Porcja na 4 osoby

Składniki:

1 szklanka płatków jęczmiennych
sól
1 łyżeczka przyprawy do piernika
2 łyżki nasion słonecznika
1/2 łyżki miodu
1/2 łyżki oleju

garść nasion z małego owocu granatu
2 łyżki owoców goji
2 małe gruszki
sok z jednej cytryny
4 gałązki mięty – 10 listków

1 szklanka jogurtu naturalnego

Wykonanie:

Mieszamy płatki jęczmienne z przyprawą do piernika, miodem i olejem. Doprawiamy wszystko odrobiną soli, posypujemy nasionami słonecznika i pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut. Pozostawiamy w wyłączonym piekarniku przez następne 10 minut.

Gruszki myjemy, kroimy w ćwiartki, wycinamy gniazda nasienne i kroimy gruszki w kostkę. Przekładamy do miski i skrapiamy sokiem z cytryny.
Wyjmujemy nasiona z granatu i dodajemy do gruszek wraz z owocami goji. Dodajemy listki mięty.

W miseczkach, szklankach, pucharkach układamy kolejno warstwami: łyżkę jogurtu, łyżkę granoli i łyżkę sałatki. Czynność powtarzamy do wypełnienia miseczek.