Z płatków jęczmiennych przygotowałam
granolę, przyprawioną przyprawą do piernika. Lekko słodką, lekko słoną. Prostą,
z małą ilością składników, tylko płatki i słonecznik.
Do tego zrobiłam zimową
sałatkę owocową ze świeżych gruszek, w cytrynie, z miętą i krwisto-czerwonymi nasionami
granatu i owocami goji.
Okazało się to być bardzo
dobrym zestawieniem. Sycącym, ale niezbyt ciężkim. Trochę świeżości w środku
zimy.
xo
Porcja na 4 osoby
Składniki:
1 szklanka płatków jęczmiennych
sól
1 łyżeczka przyprawy do piernika
1 łyżeczka przyprawy do piernika
2 łyżki nasion słonecznika
1/2 łyżki miodu
1/2 łyżki oleju
garść nasion z małego owocu granatu
2 łyżki owoców goji
2 małe gruszki
sok z jednej cytryny
4 gałązki mięty – 10 listków
1 szklanka jogurtu naturalnego
Wykonanie:
Mieszamy
płatki jęczmienne z przyprawą do piernika, miodem i olejem. Doprawiamy wszystko odrobiną soli,
posypujemy nasionami słonecznika i pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut.
Pozostawiamy w wyłączonym piekarniku przez następne 10 minut.
Gruszki
myjemy, kroimy w ćwiartki, wycinamy gniazda nasienne i kroimy gruszki w kostkę.
Przekładamy do miski i skrapiamy sokiem z cytryny.
Wyjmujemy
nasiona z granatu i dodajemy do gruszek wraz z owocami goji. Dodajemy listki mięty.