PIEROZKI MAROKANSKIE Z GESIA - MOROCCAN PASTILLAS WITH GOOSE



Proponuję dzisiaj gęś w stylu marokańskim. Pastilla (inaczej bastilla, basteeya) jest tradycyjną potrawą z kuchni Maurów, bardzo popularną w Maroko, z mięsnym nadzieniem zapieczonym w cieście filo. Bardzo charakterystyczną cechą pastillii jest jej słodko-słony smak.

Typowym dla tego dania jest cukier puder i cynamon na powierzchni ciasta. Dzisiaj nie przyprawiłam moich pajów cynamonem, ale wróciłam do mojego ulubionego sposobu z porto i balsamico.

xo


Na 6 sztuk  

Składniki:

6 płatów ciasta filo
3 łyżki stopionego, solonego  masła

nadzienie
1,5 szklanki kaszy jaglanej ugotowanej
1 por
2 nogi konfitowane wg przepisu jak tutaj
sól morska i świeżo mielony pieprz
porto tawny
ocet balsamiczny
tymianek

Wykonanie:

Masło roztapiamy w patelni. Odstawiamy. Gotujemy kaszę jaglaną.

Na patelni podgrzewamy 1 łyżeczkę smalcu ze słoika, dodajemy por i podsmażamy aż będzie miękki.

Nogi wyjmujemy ze słoika, oskrobujemy ze smalcu, siekamy drobno i dodajemy do patelni. Odcedzamy cały tłuszcz. Dodajemy tymianek, sól i pieprz. Podlewamy porto i smażymy aż alkohol wyparuje. Dodajemy balsamico, dokładnie mieszamy i dusimy przez 5 minut. Dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną i mieszamy dokładnie.

Jeden płat ciasta filo składamy na pół i wyścielamy nim foremkę do tarteletek, smarujemy ciasto roztopionym masłem. Ciasto wypełniamy po brzegi farszem z gęsi.

Przykrywamy farsz ciastem z zewnątrz, po czym zawijamy całe ciasto tworząc paje z ciasta filo. Powtarzamy z resztą ciasta i farszu. Wierzch pajów smarujemy masłem.

Wstawiamy paje do piekarnika i pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni. Pastille powinny być upieczone na złoto.

Podajemy ciepłe na kapuście czerwonej gotowanej z żurawiną.

Farsz na podstawie Mark Peel and Nancy Silverton, The Food of Campanile.