CZERWONA KAPUSTA DUSZONA Z JABLKAMI I ZURAWINA - RED CABBAGE STEWED WITH APPLES AND CRANBERRIES


Bardzo prosty sposób na czerwoną kapustę w zimowym klimacie. Kapustę udusiłam z jabłkiem, cydrem i żurawinami. Będzie w sam raz jako dodatek do obiadu w Boże Narodzenie.

Duszenie z jabłkiem i żurawiną nadaje kapuście piękny kolor. Podałam ją z surową  żurawiną.

Pyszna!!!

xo


Proporcja na 8 osób

Składniki:

jedna mała główka czerwonej kapusty
1 duże jabłko
½ szklanki cydru
sól i pieprz
½ szklanki suszonych żurawin

Wykonanie:

Kapustę szatkujemy cienko. Wkładamy kapustę do płaskiego rondla, dolewamy odrobinę wody. Zagotowujemy. Jabłko ścieramy na grubej tarce i dodajemy do kapusty.


Doprawiamy pieprzem i solą, dodajemy żurawinę i podlewamy cydrem. Dusimy pod przykryciem aż kapusta będzie miękka, około 20 minut.