Bardzo prosty sposób na czerwoną
kapustę w zimowym klimacie. Kapustę udusiłam z jabłkiem, cydrem i żurawinami.
Będzie w sam raz jako dodatek do obiadu w Boże Narodzenie.
Duszenie z jabłkiem i żurawiną
nadaje kapuście piękny kolor. Podałam ją z surową żurawiną.
Pyszna!!!
xo
Proporcja
na 8 osób
Składniki:
jedna mała główka czerwonej
kapusty
1 duże jabłko
½ szklanki cydru
sól i pieprz
½ szklanki suszonych żurawin
Wykonanie:
Kapustę
szatkujemy cienko. Wkładamy kapustę do płaskiego rondla, dolewamy odrobinę
wody. Zagotowujemy. Jabłko ścieramy na grubej tarce i dodajemy do kapusty.
Doprawiamy
pieprzem i solą, dodajemy żurawinę i podlewamy cydrem. Dusimy pod przykryciem
aż kapusta będzie miękka, około 20 minut.