Wypatrzyłam w czwartym
numerze pięknego internetowego Magazynu Spring Plate tartę z żurawiny na marcepanowym frangipane.
No i objawiło mi się –
dlaczego o tym nie pomyślałam? Przecież to może być niezwykle malownicza tarta.
A krem migdałowy doskonale sprawdza się do kwaśnych owoców, vide tarta zrabarbarem i tarta śliwkowa.
Wyszła mi piękna tarta.
Dodałam do niej również kumkwaty, piękne malutkie owoce cytrusowe. Ciekawe
połączenie kwaśnej żurawiny i gorzkawych kumkwatów.
Wesołych Świąt!
xo
Składniki:
ciasto
francuskie
frangipane
z marcepana
1
szklanka mrożonej żurawiny
10
kumkwatów
migdały
posiekane
cukier
puder
|
krem
z marcepana
|
½
szklanki mielonych migdałów
|
1/3
szklanki cukru
½ łyżeczka
ekstraktu migdałowego
1
łyżeczka soli
1/2
szklanki masła
½ kostki
marcepana
2
jajka
|
Wykonanie:
Żurawinę
rozmrażamy.
Kumkwaty
obgotowujemy w wodzie, zmieniamy wodę
i obgotowujemy jeszcze raz.
Wykładamy
ciastem francuskim formę do tarty, przyciskamy ciasto ciężkim naczyniem i
pieczemy aż się zazłoci.
|
W
międzyczasie robimy krem. Do miksera wkładamy składniki na krem: migdały,
marcepan pokruszony na małe kawałki, cukier i sól. Miksujemy wszystko aż składniki
się połączą. Dodajemy jajka i masło oraz ekstrakt migdałowy. Miksujemy do
momentu, aż masa będzie gładka.
|
Wykładamy
krem do podpieczonego spodu, wyrównujemy wierzch, na wierzchu rozkładamy
żurawinę i obgotowane kumkwaty pokrojone na ćwiartki. Posypujemy wierzch
posiekanymi migdałami i pieczemy 30 minut. 10 minut przed końcem pieczenia
posypujemy cukrem pudrem.
|