KEKS PO WLOSKU - PANFORTE - ITALIAN STYLE FRUITCAKE




A u mnie już od wielu lat, jak Boże Narodzenie to musi być panforte. Jest to włoski keks, wywodzący się ze Sieny i  robiony tam nieprzerwanie od czasów Średniowiecza. Panforte robione jest w postaci małych krążków o średnicy 10-15 cm, przypominających złote monety.

Niepowtarzalna mieszanka przypraw, orzechów i owoców kandyzowanych z miodem sprawia, że ten gęsty deser wygląda i smakuje prawie jak cukierek. Trochę zmodyfikowałam oryginalny przepis dodając jajka i masło dla zwiększenia miękkości, choć dalej ciasto pozostało gęste i zwarte.

Deser ten powinniśmy podawać w formie ciennkich plasterków. Najlepiej smakuje z winem musującym Asti Spumante.

xx






ciasto o średnicy 20 cm

Składniki:

1 i ½  szklanki orzechów laskowych
2/3 szklanki migdałów
1 i ¾ szklanki suszonych i kandyzowanych owoców: skórka pomarańczowa, skórka z cytrona, rodzynki sułtanki, suszone wiśnie, suszone morele, suszone ananas, suszona papaja, żurawina suszona, gruszki kandyzowane
¾ łyżeczki cynamonu
¼ łyżeczki ziela angielskiego
¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
¼ łyżeczki kolendry
¼ łyżeczki czarnego pieprzu
3 jajka
1/2 szklanki mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1/4 szklanki cukru
2/3 szklanki miodu
¼ szklanki masła

cukier puder do posypania

Wykonanie:

Rozgrzewamy piekarnik do 150 stopni. Na blachę z jednej strony wysypujemy orzechy laskowe i z drugiej strony blachy migdały. Prażymy w piekarniku przez około 10 minut.

Studzimy orzechy. Migdały siekamy. Orzechy laskowe przekładamy do miski i trzemy je pomiędzy dłońmi, tak aby usunąć spaloną skórkę.

Przekładamy orzechy i migdały do dużej miski. Owoce kandyzowane kroimy na kawałki wielkości 0,5 x 0,5 cm. Dodajemy owoce  suszone i kandyzowane do orzechów.

Przyprawy: cynamon, ziele angielskie, gałkę muszkatołową, kolendrę i pieprz mielimy w młynku do przypraw lub rozdrabniamy w moździerzu. Dodajemy przyprawy do suchych składników.

W misce przesiewamy: mąkę i proszek do pieczenia. Dodajemy do orzechów. Wszystko w misie mieszamy aby orzechy i owoce kandyzowane były dokładnie pokryte mąką i przyprawami.

W rondelku roztapiamy masło z miodem i połową cukru. Dodajemy do  suchych składników.
Oddzielamy żółtka od białek. Czystymi ubijakami ubijamy białka z solą i połową cukru na sztywno, aż białka będą błyszczące. Dodajemy do tego żółtka, miksujemy a następnie

Okrągłą formę do ciasta smarujemy masłem, wykładamy papierem do pieczenia. Masę orzechową przekładamy do formy. Zwilżonymi dłońmi uciskamy całość i wyrównujemy wierzch.

Wkładamy formę do piekarnika i pieczemy w temperaturze 150 stopni przez 50-60 minut.

Podajemy posypane cukrem pudrem, pokrojone na cienkie kawałki.

Na podstawie: The il Fornaio Baking Book, Franco Galli.