A
u mnie już od wielu lat, jak Boże Narodzenie to musi być panforte. Jest to włoski keks, wywodzący się ze Sieny i robiony tam nieprzerwanie od czasów Średniowiecza. Panforte robione jest w postaci małych krążków o średnicy 10-15 cm, przypominających złote monety.
Niepowtarzalna
mieszanka przypraw, orzechów i owoców kandyzowanych z miodem sprawia, że ten
gęsty deser wygląda i smakuje prawie jak cukierek. Trochę zmodyfikowałam oryginalny
przepis dodając jajka i masło dla zwiększenia miękkości, choć dalej ciasto pozostało gęste i zwarte.
Deser
ten powinniśmy podawać w formie ciennkich plasterków. Najlepiej smakuje z winem musującym Asti
Spumante.
xx
ciasto o średnicy 20 cm
Składniki:
1 i ½ szklanki orzechów laskowych
2/3 szklanki migdałów
1 i ¾ szklanki suszonych i kandyzowanych
owoców: skórka pomarańczowa, skórka z cytrona, rodzynki sułtanki, suszone
wiśnie, suszone morele, suszone ananas, suszona papaja, żurawina suszona,
gruszki kandyzowane
¾ łyżeczki cynamonu
¼ łyżeczki ziela angielskiego
¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
¼ łyżeczki kolendry
¼ łyżeczki czarnego pieprzu
3 jajka
1/2 szklanki mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1/4 szklanki cukru
2/3 szklanki miodu
¼ szklanki masła
cukier puder do posypania
Wykonanie:
Rozgrzewamy piekarnik do 150 stopni.
Na blachę z jednej strony wysypujemy orzechy laskowe i z drugiej strony blachy
migdały. Prażymy w piekarniku przez około 10 minut.
Studzimy orzechy. Migdały siekamy.
Orzechy laskowe przekładamy do miski i trzemy je pomiędzy dłońmi, tak aby
usunąć spaloną skórkę.
Przekładamy orzechy i migdały do dużej
miski. Owoce kandyzowane kroimy na kawałki wielkości 0,5 x 0,5 cm. Dodajemy
owoce suszone i kandyzowane do orzechów.
Przyprawy: cynamon, ziele angielskie,
gałkę muszkatołową, kolendrę i pieprz mielimy w młynku do przypraw lub rozdrabniamy
w moździerzu. Dodajemy przyprawy do suchych składników.
W misce przesiewamy: mąkę i proszek do
pieczenia. Dodajemy do orzechów. Wszystko w misie mieszamy aby orzechy i owoce
kandyzowane były dokładnie pokryte mąką i przyprawami.
W rondelku roztapiamy masło z miodem i
połową cukru. Dodajemy do suchych
składników.
Oddzielamy żółtka od białek. Czystymi
ubijakami ubijamy białka z solą i połową cukru na sztywno, aż białka będą
błyszczące. Dodajemy do tego żółtka, miksujemy a następnie
Okrągłą formę do ciasta smarujemy
masłem, wykładamy papierem do pieczenia. Masę orzechową przekładamy do formy.
Zwilżonymi dłońmi uciskamy całość i wyrównujemy wierzch.
Wkładamy formę do piekarnika i pieczemy
w temperaturze 150 stopni przez 50-60 minut.
Podajemy posypane cukrem pudrem,
pokrojone na cienkie kawałki.