DZEM CEBULOWY - ONION JAM


Dżem z cebuli możemy wykorzystać na wiele sposobów. Dobrze mieć go pod ręką. Na pewno będzie doskonałym dodatkiem do wigilijnych dań. Spróbujcie podać go ze śledziem. 

A najlepiej pasuje do wszelkiego rodzaju serów.

Duszę cebulę w odrobinie oleju z solą, aż wytrąci się z niej cukier. Dalej karmelizuję je w porto, soku z granatów i miodzie pitnym.

Pycha.

xx


Składniki:

8 czerwonych cebul
1 łyżeczka oleju
sól i pieprz
sok  wyciśnięty z granata
¼ szklanki porto
¼ szklanki miodu pitnego

Wykonanie:

Cebule obieramy z łupinek i kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy olej, kładziemy na olej piórka z cebuli, solimy i dusimy pod przykryciem ok. 10 minut, aż cebule zmiękną.

Następnie dodajemy do cebuli: sok z granata, porto i miód pitny. Doprawiamy pieprzem i dodatkowo solą i dusimy, aż cebule wchłoną trochę płynu, następne 10 minut. Po tym odkrywamy patelnię i smażymy cebulę na małym ogniu, aż cały płyn wyparuje.

Przekładamy cebulę do wyparzonych słoików, szczelnie zakrywamy.