Dżem z cebuli możemy
wykorzystać na wiele sposobów. Dobrze mieć go pod ręką. Na pewno będzie
doskonałym dodatkiem do wigilijnych dań. Spróbujcie podać go ze śledziem.
A
najlepiej pasuje do wszelkiego rodzaju serów.
Duszę cebulę w
odrobinie oleju z solą, aż wytrąci się z niej cukier. Dalej karmelizuję je w
porto, soku z granatów i miodzie pitnym.
Pycha.
xx
Składniki:
8 czerwonych cebul
1 łyżeczka oleju
sól i pieprz
sok
wyciśnięty z granata
¼ szklanki porto
¼ szklanki miodu pitnego
Wykonanie:
Cebule obieramy z
łupinek i kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy olej, kładziemy na olej piórka
z cebuli, solimy i dusimy pod przykryciem ok. 10 minut, aż cebule zmiękną.
Następnie dodajemy do
cebuli: sok z granata, porto i miód pitny. Doprawiamy pieprzem i dodatkowo solą
i dusimy, aż cebule wchłoną trochę płynu, następne 10 minut. Po tym odkrywamy
patelnię i smażymy cebulę na małym ogniu, aż cały płyn wyparuje.
Przekładamy cebulę do
wyparzonych słoików, szczelnie zakrywamy.