SALATKA Z KOMOSY Z POMARANCZA I GRANATEM - QUINOA SALAD WITH ORANGE AND POMEGRANATE


Po świątecznych ekscesach jedzeniowych, czas na dania, które pomogą nam poczuć się lżej. Oczyszczamy się.

Przygotowałam lekką sałatkę z komosy ryżowej z pomarańczą i granatem. Sok z pomarańczy, wyciekając z cząstek owocu tworzy lekki winegret. Owoce granatu wybuchają w ustach krwistą słodyczą smaku. Całość dopełnia świeży, pieprzowy smak rukoli i metaliczny smak pietruszki.

Pyszna, lekka i pożywna.

xo 













Porcja na 4 osoby

Składniki:

1 szklanka komosy ryżowej
sól
2 pomarańcze
garść nasion z połowy owocu granatu
1 szklanka sałaty: rukoli, mieszanki sałat, itp.
sól i pieprz
1 łyżka oleju
½ ostrej czerwonej papryczki
1 łyżka dymki pokrojonej w plasterki
1 łyżka pietruszki zielonej posiekanej

Wykonanie:

Gotujemy komosę ryżową w osolonej wodzie przez 10 minut. Odcedzamy wodę, dodajemy do kaszy świeżą wodę, zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu po przykryciem następne 10 minut, aż cała woda się wchłonie.

Pomarańcze obieramy ze skórki i kroimy na cząstki. Z granatu wydobywamy nasiona. Ostrą papryczkę kroimy w drobną kostkę. Dymkę kroimy na plasterki. Pietruszkę drobno siekamy.

Przekładamy wszystkie składniki do miski: komosę, pomarańcze, granat, sałatę, dymkę, pietruszkę i papryczkę. Doprawiamy wszystko pieprzem i solą. Dodajemy olej (opcjonalnie) i całość dokładnie mieszamy .

Odstawiamy sałatkę na co najmniej godzinę, aby smaki mogły się rozwinąć.