Po świątecznych ekscesach jedzeniowych, czas na dania, które pomogą nam poczuć
się lżej. Oczyszczamy się.
Przygotowałam lekką sałatkę z komosy ryżowej z pomarańczą i
granatem. Sok z pomarańczy, wyciekając z cząstek owocu tworzy lekki winegret. Owoce granatu wybuchają w
ustach krwistą słodyczą smaku. Całość dopełnia świeży, pieprzowy smak rukoli i metaliczny smak pietruszki.
Pyszna, lekka i pożywna.
xo
Porcja na 4 osoby
Składniki:
1 szklanka komosy ryżowej
sól
2 pomarańcze
garść nasion z połowy owocu granatu
1 szklanka sałaty: rukoli, mieszanki sałat, itp.
sól i pieprz
1 łyżka oleju
½ ostrej czerwonej papryczki
1 łyżka dymki pokrojonej w plasterki
1 łyżka pietruszki zielonej posiekanej
Wykonanie:
Gotujemy
komosę ryżową w osolonej wodzie przez 10 minut. Odcedzamy wodę, dodajemy do
kaszy świeżą wodę, zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu po przykryciem następne
10 minut, aż cała woda się wchłonie.
Pomarańcze
obieramy ze skórki i kroimy na cząstki. Z granatu wydobywamy nasiona. Ostrą
papryczkę kroimy w drobną kostkę. Dymkę kroimy na plasterki. Pietruszkę drobno siekamy.
Przekładamy
wszystkie składniki do miski: komosę, pomarańcze, granat, sałatę, dymkę,
pietruszkę i papryczkę. Doprawiamy wszystko pieprzem i solą. Dodajemy olej (opcjonalnie) i
całość dokładnie mieszamy .
Odstawiamy
sałatkę na co najmniej godzinę, aby smaki mogły się rozwinąć.