CARPACCIO Z POMARANCZY, JABLKA I FENKULA - ORANGE, FENNEL AND APPLE CARPACCIO



Kolejne danie z cyklu oczyszczamy się. Lekka, zimowa sałatka z fenkuła z pomarańczami i jabłkiem. Delikatne kolory i wspaniały smak.

Pocięłam wszystkie składniki w cieniutkie plasterki i ułożyłam je na talerzach w formie carpaccio.

Carpaccio to ma niesamowicie świeży smak pochodzący od pomarańczy i anyżowego fenkuła. Fantastyczna kombinacja smaków.

xo


Proporcja na 4 osoby

Składniki:

1 bulwa fenkuła
4 główki cykorii
2 pomarańcze
2 jabłka z czerwoną skórką
sok z jednej cytryny
1 mała czerwona cebula
sól i pieprz
2 łyżki oleju rzepakowego

Wykonanie:

Pomarańcze obieramy ze skóry i kroimy w plastry. Fenkuł oczyszczamy z zewnętrznych liści i szatkujemy poprzecznie na plasterki o grubości 1,5 mm. Odkładamy natkę do dekoracji.

Jabłko myjemy i szatkujemy ze skórką w poprzek na cieniutkie plasterki o grubości 1,5 mm. Skrapiamy sokiem z cytryny aby jabłko nie zbrązowiało.

Cykorie szatkujemy wzdłuż na cienkie plasterki o grubości 1,5 mm. Cebulę szatkujemy na cieniutkie plasterki.

Mieszamy delikatnie poszatkowany fenkuł, cykorię, pomarańcze, jabłko i cebulę. Doprawiamy całość  pieprzem  i solą oraz sokiem z cytryny i olejem.

Na talerzach wykładamy składniki sałatki układając warstwami na przemian: cykorię, fenkuł, pomarańczę i jabłko. Wierzch sałatki zwieńczamy cebulą. Całość posypujemy natką zachowaną z fenkuła.