Kolejne
danie z cyklu oczyszczamy się. Lekka,
zimowa sałatka z fenkuła z pomarańczami i jabłkiem. Delikatne kolory i wspaniały smak.
Pocięłam wszystkie
składniki w cieniutkie plasterki i ułożyłam
je na talerzach w formie carpaccio.
Carpaccio
to ma niesamowicie świeży smak pochodzący od pomarańczy i anyżowego fenkuła. Fantastyczna kombinacja smaków.
xo
Proporcja
na 4 osoby
Składniki:
1 bulwa fenkuła
4 główki cykorii
2 pomarańcze
2 jabłka z czerwoną skórką
sok z jednej cytryny
1 mała czerwona cebula
sól i pieprz
2 łyżki oleju rzepakowego
Wykonanie:
Pomarańcze obieramy ze
skóry i kroimy w plastry. Fenkuł oczyszczamy z zewnętrznych liści i szatkujemy poprzecznie na plasterki o grubości 1,5 mm. Odkładamy natkę do dekoracji.
Jabłko myjemy i szatkujemy ze skórką w
poprzek na cieniutkie plasterki o grubości 1,5 mm. Skrapiamy sokiem z cytryny
aby jabłko nie zbrązowiało.
Cykorie szatkujemy wzdłuż na
cienkie plasterki o grubości 1,5 mm. Cebulę szatkujemy na cieniutkie plasterki.
Mieszamy delikatnie poszatkowany
fenkuł, cykorię, pomarańcze, jabłko i cebulę. Doprawiamy całość pieprzem i solą oraz sokiem z cytryny i olejem.
Na talerzach wykładamy składniki
sałatki układając warstwami na przemian: cykorię, fenkuł, pomarańczę i jabłko. Wierzch
sałatki zwieńczamy cebulą. Całość posypujemy natką zachowaną z fenkuła.