Dzisiaj chciałabym zaproponować sposób na
wykorzystanie resztek ze świąt. Gdy została Wam, na przykład, nie zjedzona
kaczka lub inne mięso, warto wykorzystać je do zrobienia pasztecików, które będą
idealne na sylwestrową domówkę.
Te malutkie paszteciki z kruchego ciasta zrobionego
na bazie twarogu, z nadzieniem pachnącym cynamonem i pomarańczą będą miłym uzupełnieniem
bufetu.
Podajcie je obok pasztecików z nadzieniem z ziemniaków i sera wraz z pysznym dżemem z cebuli i czatnejem z gruszek lub
śliwek.
Pycha!
xo
Na
ok. 36 małych pasztecików w postaci mini mufinek
Składniki:
kruche ciasto na bazie sera:
1,5 szklanki mąki
½ kostki solonego masła
pokrojonego na kawałki
1 szklanka serka kremowego
nadzienie
2 nogi kaczki konfitowane
lub ok.2 szklanki posiekanego mięsa pieczonej kaczki lub karkówki
1/4 szklanki wina porto
½ szklanki żurawiny suszonej
sól i pieprz
tymianek
liść laurowy
ziele angielskie
laska cynamonu
skórka i sok z jednej pomarańczy
szczypta pieprzu kajeńskiego
2 łyżeczki pasty pomidorowej
Wykonanie:
W
mikserze ucieramy masło z serkiem kremowym i mąką. Ciasto zbieramy w kulę, a
następnie formujemy w dysk i owijamy folią spożywczą. Wkładamy do lodówki aby
ciasto odpoczęło przez minimum 60 minut.
Nogi
wyjmujemy ze słoika, oskrobujemy ze smalcu, siekamy drobno i wkładamy do
patelni. Dodajemy tymianek, liść laurowy i ziele angielskie oraz doprawiamy
pieprzem i solą. Podlewamy mięso porto i smażymy, aż alkohol wyparuje. Dodajemy
żurawinę, cynamon, pieprz kajeński i skórkę z pomarańczy.
Polewamy
wszystko sokiem z pomarańczy wymieszanym z pastą pomidorową i dusimy do momentu
gdy żurawina będzie miękka a mięso nabierze aromatu cynamonu i
pomarańczy. Nadzienie lekko studzimy.
Ciasto
wyjmujemy z lodówki. Odrywamy od niego po kawałku o wielkości 3 cm,
rozwałkowujemy cienko. Wycinamy koło i wyścielamy ciastem foremkę do małych mufinek.
Powtarzamy czynność z ¾ objętości ciasta i wyścielamy w sumie 36 foremek do mufinek.
Do środka
ciasta kładziemy kopiastą łyżkę nadzienia. Pozostałe ciasto rozwałkowujemy,
wycinamy z niego mniejsze kółka i przykrywamy nimi nadzienie. Sklejamy ciasto.
Smarujemy
ciasto roztrzepanym jajkiem i pieczemy w
temperaturze 180 st. C przez 30 minut.