PIEROZKI NADZIEWANE FARSZEM Z KACZKI - DUCK RAGU STUFFED PATES






Dzisiaj chciałabym zaproponować sposób na wykorzystanie resztek ze świąt. Gdy została Wam, na przykład, nie zjedzona kaczka lub inne mięso, warto wykorzystać je do zrobienia pasztecików, które będą idealne na sylwestrową domówkę.

Te malutkie paszteciki z kruchego ciasta zrobionego na bazie twarogu, z nadzieniem pachnącym cynamonem i pomarańczą będą miłym uzupełnieniem bufetu.

Podajcie je obok pasztecików z nadzieniem z ziemniaków i sera wraz z pysznym dżemem z cebuli i czatnejem z gruszek lub śliwek.

Pycha!

xo


Na  ok. 36 małych pasztecików w postaci mini mufinek 

Składniki:

kruche ciasto na bazie sera:
1,5  szklanki mąki
½ kostki solonego masła pokrojonego na kawałki
1 szklanka serka kremowego

nadzienie
2 nogi kaczki konfitowane lub ok.2 szklanki posiekanego mięsa pieczonej kaczki lub karkówki
1/4 szklanki wina porto
½ szklanki żurawiny suszonej
sól i pieprz
tymianek
liść laurowy
ziele angielskie
laska cynamonu
skórka i sok z jednej pomarańczy
szczypta pieprzu kajeńskiego
2 łyżeczki pasty pomidorowej

Wykonanie:

W mikserze ucieramy masło z serkiem kremowym i mąką. Ciasto zbieramy w kulę, a następnie formujemy w dysk i owijamy folią spożywczą. Wkładamy do lodówki aby ciasto odpoczęło przez minimum 60 minut.

Nogi wyjmujemy ze słoika, oskrobujemy ze smalcu, siekamy drobno i wkładamy do patelni. Dodajemy tymianek, liść laurowy i ziele angielskie oraz doprawiamy pieprzem i solą. Podlewamy mięso porto i smażymy, aż alkohol wyparuje. Dodajemy żurawinę, cynamon, pieprz kajeński i skórkę z pomarańczy.

Polewamy wszystko sokiem z pomarańczy wymieszanym z pastą pomidorową i dusimy do momentu gdy żurawina będzie miękka a mięso nabierze aromatu  cynamonu i pomarańczy. Nadzienie lekko studzimy.

Ciasto wyjmujemy z lodówki. Odrywamy od niego po kawałku o wielkości 3 cm, rozwałkowujemy cienko. Wycinamy koło i wyścielamy ciastem foremkę do małych mufinek. Powtarzamy czynność z ¾ objętości ciasta i wyścielamy w sumie 36 foremek do mufinek.

Do środka ciasta kładziemy kopiastą łyżkę nadzienia. Pozostałe ciasto rozwałkowujemy, wycinamy z niego mniejsze kółka i przykrywamy nimi nadzienie. Sklejamy ciasto.

Smarujemy ciasto roztrzepanym jajkiem  i pieczemy w temperaturze 180 st. C przez 30 minut.