ZUPA KREM Z HOMARA - LOBSTER BISQUE



Zrobiłam porządki w zamrażarce. Odkryłam leżące tam od dawna dwa głęboko zamrożone homary. Trzeba było je wykorzystać, więc zrobiłam z moich homarów zupę. 

Bisque - tym terminem określa się zupy krem z owoców morza, takich jak  homary, kraby, langusty czy krewetki. Jest to bardzo luksusowa zupa. 

Ma bardzo złożony i bogaty smak. Homar, pomarańcza, tymianek, pomidory, koniak i śmietana, wszystko to razem tworzy esencję smaku bisque.

Świetna propozycja na sylwestra.

xo


Na  ok. 3 szklanki zupy

Składniki:

1 homar gotowany - świeży lub mrożony
1 łyżka oleju
1 ząbek czosnku
1 średniej wielkości cebula, posiekana
2 łodygi selera naciowego
2 marchewki
¼ szklanki koniaku lub brandy
2 kawałki  5X2 cm skórki pomarańczowej
sól i pieprz
2 łyżeczki suszonego tymianku
2 liście laurowe
1 ostra czerwona papryczka
1 puszka pomidorów pelati lub 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 litr bulionu warzywnego lub wody
szklanka śmietany 



Wykonanie:

W garnku, w łyżce oleju podsmażamy posiekaną cebulę, czosnek, pokrojone marchewki i seler. Zalewamy warzywa koniakiem lub brandy, możemy koniak podpalić, ale nie jest to potrzebne.

Dodajemy tymianek, skórkę z pomarańczy, liście laurowe. Doprawiamy zupę solą i pieprzem, zalewamy warzywa gorącym bulionem warzywnym lub wodą i gotujemy ok.5 minut.

Homara dzielimy na części: odkrawamy ogon i szczypce. Wyjmujemy mięso z pancerza. Pancerze rozgniatamy i dodajemy do zupy. Korpus przekrajamy wzdłuż, usuwamy wnętrzności i dodajemy mięso wraz z pancerzem do zupy.

Po zagotowaniu homara do garnka dodajemy pomidory i ostrą paprykę. Gotujemy zupę przez około 30 minut.

Przecedzamy wszystko przez sito, próbując wycisnąć z warzyw  cały płyn.  Przelewamy zupę z powrotem do garnka, dodajemy śmietanę i gotujemy na małym ogniu przez ok. 15 minut, aż zupa zmniejszy objętość o jedną trzecią.

Doprawiamy zupę do smaku solą i pieprzem. Szczypce i ogon kroimy na małe kawałki, dodajemy do zupy aby się podgrzały (nie gotujemy, bo będą twarde).

Podajemy w małych filiżankach do espresso, lub małych miseczkach z kawałkami ogona i szczypiec.