Na
koniec roku zrobiłam bezglutenowy sernik z pomarańczami. Lekki, niezbyt słodki
ale bardzo świeży i bardzo pyszny.
Koniec
roku to dobry czas na jego podsumowanie. A dużo się wydarzyło. Wiele się w
moim życiu zmieniło. Dużo było chwil i przykrych i dobrych.
Najlepszą rzeczą, która z tych wszystkich zmian wynikła jest to, że w końcu znalazłam czas i odkryłam w sobie ponownie pasję gotowania.
Najlepszą rzeczą, która z tych wszystkich zmian wynikła jest to, że w końcu znalazłam czas i odkryłam w sobie ponownie pasję gotowania.
W
maju rozpoczęłam pisać mój blog. Po ośmiu miesiącach, aby
nadrobić trochę stracony w ostatnich latach czas, dokonałam 340 wpisów. Miałam wiele chwil zwątpienia, ale muszę powiedzieć, że jestem raczej zadowolona z efektów. Uczę się ciągle i staram się rozwijać. Wiem, że jeszcze wiele rzeczy muszę poprawić.
Ale… głowę mam przepełnioną pomysłami na dania, które jeczcze chcę ugotować. Mam
nadzieję, że moje dotychczasowe propozycje Wam się podobają i, że nowe wpisy będą dla Was inspiracją.
Dziękuję
Wam za zainteresowanie. Życzę wszelkiej pomyślności !!!
xo
Składniki:
kruche
ciasto
nadzienie
z twarogu
kumkwaty
kandyzowane
chipsy
z pomarańczy
kandyzowane
kumkwaty
10
kumkwatów
4
łyżki cukru
Kumkwaty
myjemy i kroimy na cienkie plasterki. Usuwamy pestki. Przekładamy owoce do
rondelka z cukrem i odrobiną wody i gotujemy na małym ogniu, aż cały cukier
będzie wchłonięty przez owoce.
czipsy
z pomarańczy
3
pomarańcze
½ szklanki
cukru
Pomarańcze
myjemy i kroimy na cienkie plasterki. Mieszamy plasterki z cukrem i układamy ja
na blasze wyłożonej pergaminem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 150
stopni przez godzinę, aż plasterki będą lekko brązowe i chrupiące.
kruche
ciasto
|
2
szklanki migdałów blanszowanych
|
1
łyżka cukru pudru
|
0,25
łyżeczki soli
|
1/2
kostki masła, pokrojonego w kostkę
|
1
jajko
|
nadzienie
z twarogu
|
4 jajka,
białka oddzielone od żółtek
2
kostki twarogu
|
1/2
miarki cukru
1/4
łyżeczki soli
|
skórka
starta z 2 pomarańczy
|
sok wyciśnięty
z 2 pomarańczy
sok
wyciśnięty z jednej cytryny
2
łyżki mąki ziemniaczanej
2
łyżki masła stopione
|
Wykonanie:
kruche
ciasto:
Do
malaksera wkładamy migdały, cukier, sól. Miksujemy aż migdały będą zmielone,
dodajemy do mąki migdałowej masło, jajko i wanilię. Miksujemy aż ciasto
zbierze się w kulę. Formujemy z ciasta dysk, owijamy folią
spożywczą i wkładamy do lodówki aby
ciasto odpoczęło.
Wykładamy ciastem formę na tartę, schładzamy jeszcze raz,
nakłuwamy spód widelcem, pieczemy 20 minut „na ślepo” w temp. 200 st. C, aż
ciasto będzie lekko złote. Usuwamy pergamin z obciążnikami i podpiekamy w temperaturze 180 st.C przez następne 10
minut.
nadzienie
serowe:
Białka
ubijamy z solą i ¼ szklanki cukru, na
sztywno. Miksujemy twaróg z żółtkami i ¼ szklanki cukru.
|
Do twarogu dodajemy skórkę startą z
pomarańczy i sok wyciśnięty z pomarańczy
i cytryny. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną, miksujemy i dodajemy stopione
masło. Na koniec delikatnie dodajemy białka w
3 częściach.
Nadzienie przekładamy do podpieczonego
spodu i pieczemy tartę w piekarniku
rozgrzanym do 180 stopni przez 30-35 minut.
Podajemy udekorowane czipsami z pomarańczy i plasterkami kandyzowanych kumkwatów.