Połączenie cytryn i jagód jest po
prostu idealne. Ale jeszcze bardziej niebiańskie jest połączenie smaku jagód i limonek.
Upiekłam te mufinki z suszonych jagód,
które kupiłam ostatnio w sklepie ze zdrową żywnością i doprawiłam je bardzo aromatycznym sokiem i skórką z limonki.
Suszone jagody dobrze się sprawdzają w
tych mufinach, bo ciasto wokół ich nie wilgotnieje. Do zrobienia ich użyłam też
razowej mąki orkiszowej.
No i oczywiście wykończenie; lukier królewski
z dodatkiem białka, sztywniejszy, ale też bardziej kruchy. W pięknym kolorze,
naturalnie barwionym sokiem z jagód.
xo
12 mufinek
Składniki:
2 szklanki mąki orkiszowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1 szklanka maślanki
2 jajka
1/2 szklanki cukru
½ szklanki oleju
1 łyżeczka wanilii
1 szklanka suszonych jagód
skórka i sok z jednej limonki
lukier królewski
1 białko
1 łyżka soku z jagód
1 szklanka cukru pudru
pół łyżki soku z limonki
Wykonanie:
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C.
W misce przesiewamy: mąkę, proszek do
pieczenia i sól.
W osobnym naczyniu rozbijamy jajka.
Dodajemy cukier, olej, maślankę, wanilię oraz skórkę i sok z limonki. Miksujemy
- mokre składniki będą wyglądać jak majonez.
Dodajemy jajka do suchych składników i
mieszamy bardzo delikatnie do ich połączenia.
Dodajemy suszone jagody mieszamy.
Nie mieszamy zbyt mocno aby mufinki nie były twarde.
Nakładamy masę do ramekinek
wysmarowanych masłem. Pieczemy w piekarniku przez 30 minut.
W miseczce ubijamy białka, dodajemy do
nich stopniowo cukier puder, sok z jagód i sok z limonki. Ubijamy, aż otrzymamy
jednolitą, gęstą masę.
Po ostudzeniu polewamy mufinki lukrem.