MUFINY JAGODOWE - BLUEBERRY MUFFINS



Połączenie cytryn i jagód jest po prostu idealne. Ale jeszcze bardziej niebiańskie jest połączenie smaku jagód i limonek.

Upiekłam te mufinki z suszonych jagód, które kupiłam ostatnio w sklepie ze zdrową żywnością i doprawiłam je bardzo aromatycznym sokiem i skórką z limonki.

Suszone jagody dobrze się sprawdzają w tych mufinach, bo ciasto wokół ich nie wilgotnieje. Do zrobienia ich użyłam też razowej mąki orkiszowej.

No i oczywiście wykończenie; lukier królewski z dodatkiem białka, sztywniejszy, ale też bardziej kruchy. W pięknym kolorze, naturalnie barwionym sokiem z jagód.

xo

12 mufinek

Składniki:

2 szklanki mąki orkiszowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1 szklanka maślanki
2 jajka
1/2 szklanki cukru
½ szklanki oleju
1 łyżeczka wanilii
1 szklanka suszonych jagód
skórka i sok z jednej limonki

lukier królewski
1 białko
1 łyżka soku z jagód
1 szklanka cukru pudru
pół łyżki soku z limonki

Wykonanie:

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C.

W misce przesiewamy: mąkę, proszek do pieczenia i sól.

W osobnym naczyniu rozbijamy jajka. Dodajemy cukier, olej, maślankę, wanilię oraz skórkę i sok z limonki. Miksujemy - mokre składniki będą wyglądać jak majonez.

Dodajemy jajka do suchych składników i mieszamy bardzo delikatnie do ich połączenia. 

Dodajemy suszone jagody mieszamy. Nie mieszamy zbyt mocno aby mufinki nie były twarde.

Nakładamy masę do ramekinek wysmarowanych masłem. Pieczemy w piekarniku przez 30 minut.

W miseczce ubijamy białka, dodajemy do nich stopniowo cukier puder, sok z jagód i sok z limonki. Ubijamy, aż otrzymamy jednolitą, gęstą masę.

Po ostudzeniu polewamy mufinki lukrem.