KANAPKA Z WIEPRZOWINA PO MEKSYKANSKU - PULLED PORK SANDWICH MEXICAN STYLE



Jeżeli nie robiliście jeszcze łopatki pieczonej powili, to zróbcie ja choćby ze względu na tę kanapkę. Wieprzowina ta, nazywana pulled pork, jest tak delikatna, że wystarczy dotknąć widelcem by oddzielały się od niej same włókna. Przepis na nią znajdziecie tutaj.

Do tej kanapki upiekłam łopatkę zamarynowaną sosie z papryczek chipotle w sosie pomidorowym. Papryczki te mają genialny, dymny smak.

W kanapce znajdziecie niesamowite połączenie smaków: ostrą paprykę, łagodne, kremowe awokado, ostrą i kwaśną cebulę i ostrą, delikatną łopatkę.

Ktoś chętny?

xo

na 1 porcję

Składniki:

jedna ciabatta na zakwasie pszenna albo żytnia
pół szklanki wieprzowiny, powoli pieczonej tzw.pulled pork  jak w przepisie tutaj, przygotowanej z dodatkiem sosu z papryczek jalapeno w sosie adobo
jedna łyżka konfitury z cebuli albo cebuli  piklowanej
jedna łyżka guacamole – awokado z wymieszane z cebulą i sokiem z limonki
jedna łyżka majonezu z pikantnym ketchupem (wymieszane pół na pół)
jeden pomidor
kolendra
nasiona granatu

Wykonanie:

Łopatkę doprawiamy pieprzem i solą, smarujemy całą sosem z chipotle w sosie adobo  albo pikantnym keczupem i pieczemy wg przepisu jak tutaj

Konfiturę z cebuli przygotowujemy wg przepisu jak tutaj. Cebulę piklowaną przygotowujemy jak w przepisie tutaj.

Przygotowujemy guacamole: dojrzałe awokado kroimy na  pół, usuwamy pestkę i miąższ rozdrabniamy widelcem. Dodajemy do awokado posiekaną czerwoną cebulę i skrapiamy sokiem z limonki. Doprawiamy pieprzem i solą.

Ciabattę kroimy wzdłuż na pół. Dolną część bułki smarujemy guacamole, a na guacamole wykładziemy cebulę. Na cebuli umieszczamy upieczone mięso, podzielone widelcem na wiórki.

Na mięsie kładziemy majonez i zwieńczamy go pomidorem pokrojonym w plasterki. Wierzch posypujemy kolendrą i nasionami granatu.

Przykrywamy drugą częścią bułki.