SALATA CARPACCIO Z OGORKA, RZODKWI I FENKULA - CUCUMBER, RADISH AND FENNEL CARPACCIO



Ta sałatka pachnie wiosną. Ogórek i rzodkiewka nadają jej bardzo wiosennego smaku. A tu trzaskające mrozy. I pomimo, że wypadałoby zjeść coś sycącego i rozgrzewającego, obudziła się we mnie tęsknota za wiosną.

Uwielbiam kroić warzywa w cienkie plasterki i podawać je w formie carpaccio. Można je bardzo dekoracyjnie ułożyć na talerzu. Wszystkie składniki tej sałatki dają się tak kroić, więc wybór formy był oczywisty.

A poza tym smaki, kolory, lekkość i świeżość. Wiosna.

xo

Proporcja na 4 osoby

Składniki:

1 bulwa fenkuła
1 ogórek
8 rzodkiewek
2 łodygi selera naciowego
1 mała czerwona cebula
sok z jednej cytryny
zielona pietruszka
liście
sól i pieprz
2 łyżki oliwy

Wykonanie:

Fenkuł oczyszczamy z zewnętrznych liści i szatkujemy na plasterki o grubości 1,5mm.

Ogórek szatkujemy w poprzek na plasterki o grubości 1,5 mm. Rzodkiewki  szatkujemy na plasterki o grubości 1,5 mm. Cebulę szatkujemy na cieniutkie plasterki. Łodygi selera kroimy na plasterki o grubości 1,5 mm.

Mieszamy poszatkowany fenkuł, ogórek, rzodkiewkę, seler i cebulę. Doprawiamy całość solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny i oliwą.

Na talerzach wykładamy składniki sałatki układając je na przemian warstwami. Wierzch posypujemy natką pietruszki, listkami selera i natką fenkuła.