Ta sałatka pachnie wiosną. Ogórek i
rzodkiewka nadają jej bardzo wiosennego smaku. A tu trzaskające mrozy. I pomimo,
że wypadałoby zjeść coś sycącego i rozgrzewającego, obudziła się we mnie tęsknota
za wiosną.
Uwielbiam kroić warzywa w cienkie
plasterki i podawać je w formie carpaccio. Można je bardzo dekoracyjnie ułożyć na
talerzu. Wszystkie składniki tej sałatki dają się tak kroić, więc wybór formy
był oczywisty.
A poza tym smaki, kolory, lekkość i
świeżość. Wiosna.
xo
Proporcja na 4 osoby
Składniki:
1 bulwa fenkuła
1 ogórek
8 rzodkiewek
2 łodygi selera naciowego
1 mała czerwona cebula
sok z jednej cytryny
zielona pietruszka
liście
sól i pieprz
2 łyżki oliwy
Wykonanie:
Fenkuł oczyszczamy z
zewnętrznych liści i szatkujemy na plasterki o grubości 1,5mm.
Ogórek szatkujemy w
poprzek na plasterki o grubości 1,5 mm. Rzodkiewki szatkujemy na plasterki o grubości 1,5 mm.
Cebulę szatkujemy na cieniutkie plasterki. Łodygi selera kroimy na plasterki o
grubości 1,5 mm.
Mieszamy poszatkowany
fenkuł, ogórek, rzodkiewkę, seler i cebulę. Doprawiamy całość solą i pieprzem
oraz sokiem z cytryny i oliwą.
Na talerzach wykładamy składniki
sałatki układając je na przemian warstwami. Wierzch posypujemy natką pietruszki, listkami selera i natką fenkuła.