TARTELETKI Z KREMEM Z CZEKOLADY I CZARNEJ PORZECZKI - CHOCOLATE BLACK CURRANT GANACHE TARTELETTES



Jest w czekoladzie coś bardzo zmysłowego. Nie dość, że jest sexy to równocześnie działa na nas bardzo kojąco, stanowiąc prawdziwy comfort food.


Jeżeli chodzi o pieczenie to najbardziej lubię tarty z czekoladowym kremem, z francuskiego zwanym ganache (ganasz). To bardzo prosty krem: tylko czekolada, śmietana, masło. Krem ten jest gęsty i błyszczący. Na ogół nie dodaję do niego cukru, bo wolę czysty smak gorzkiej czekolady.

Dzisiaj zrobiłam tarteletki z ganaszem z czekolady i czarnej porzeczki. To bardzo dobre połączenie: lekko kwaśny dżem z czarnych porzeczek cudnie komponuje się z gorzką czekoladą.

Przygotowałam je na spodzie z gotowych ciastek. Jak niewiele trzeba by móc się rozkoszować tym wspaniałym smakiem.

xo

8 tarteletek

Składniki:

kruche ciasto
2 szklanki kruchych ciastek, najlepiej  czekoladowych
4 łyżki masła

ganache czekoladowo porzeczkowy
jedna tabliczka  (100 g) gorzkiej czekolady
pół szklanki dżemu z czarnej porzeczki z owocami
4 łyżki śmietany kremówki

Wykonanie:

Kruche ciastka rozdrabniamy w malakserze na okruchy (można ciastka włożyć do worka foliowego i rozdrobnić je wałkiem). Masło roztapiamy w małym rondelku. Dodajemy je do miski razem z rozkruszonymi ciastkami. Mieszamy dokładnie i wyścielamy ciastem dno foremek do tarteletek. Pozostawiamy do stężenia.

W międzyczasie w misce postawionej nad rondelkiem z gorącą woda roztapiamy czekoladę pokruszoną na małe kawałki ze śmietaną i dżemem z czarnej porzeczki.
.
Gdy masa się rozgrzeje mieszamy ją dokładnie i wylewamy na ostudzone ciasto. Odstawiamy by masa stężała i wyjmujemy ciastka z foremek. Najlepiej będą smakować po około 8 godzinach.