Bardzo popularne
zrobiły się u nas ciasta z warzywami. Wystarczy wspomnieć zawrotną karierę
ciasta marchewkowego. Oprócz ciasta marchewkowego i takichże mufinów, robię jeszcze
ciasto pietruszkowe – bardzo interesujące – przepis znajdziecie tutaj. Od
dłuższego czasu planuję je powtórzyć. Na pewno też słyszeliście o cieście z
buraków i czekolady.
Ale nie o tym chciałam
napisać. Bo o mojej wersji bardzo popularnego chlebka/ciasta z cukinią i czekoladą. Robiłam już chlebek z
cukinią – przepis zamieścilam tutaj i słone mufinki cukiniowo-ziołowe – przepis znajdziecie tutaj.
xo
Porcja na 12 chlebków lub 18 mufinek
Składniki:
2 szklanki mąki orkiszowej
½ szklanki kakao
1 łyżeczka sody
½ łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli
2/3 szklanki cukru demerara
½ szklanki miękkiego masła
1 łyżeczka ekstraktu wanilii
3 jajka
2 szklanki cukinii, startej
75 g czekolady posiekanej
½ szklanki suszonej żurawiny
½ szklanki cukru pudru
1 łyżka sok z cytryny
Wykonanie:
Rozgrzewamy piekarnik do 175 stopni. Ścieramy cukinię na grubej tarce. Czekoladę
siekamy na kawałki o wielkości 0,5 cm.
W misce mieszamy mąkę, kakao, sodę i sól. W
drugiej misce ubijamy miękkie masło z cukrem, aż będzie puszyste. Dodajemy do
masła po kolei wanilię i jajka ubijając dobrze po dodaniu każdego składnika.
W kolejnej misce mieszamy cukinię, kawałki
czekolady I żurawinę. Dodajemy do cukinii ok.1/3 mąki, mieszamy cukinię
rozdzielając jej kawałki.
Dodajemy pozostałą część mąki do masła.
Mieszamy do połączenia masła z mąką. Ciasto będzie gęste.
Dodajemy cukinię do masy, mieszamy aż
składniki się połączą.
Przekładamy masę do foremek
posmarowanych masłem i wyrównujemy powierzchnię.
Pieczemy ciastka przez 30-35 minut, aż
patyczek wsunięty do środka wyjdzie suchy.
Po ostudzeniu polewamy lukrem.