Mufinki lub chlebek z cukinii robi się podobnie jak mufinki (ciasto) marchewkowe. Ma odrobinę inny aromat niż ciasto marchewkowe a to przez
dodanie gałki muszkatołowej. Jest też o wiele ciemniejszy.
Chleb z cukinii to samo zdrowie. Jest
smaczny, niskokaloryczny i napakowany samymi zdrowymi rzeczami. Oczywiście nie
byłabym sobą gdybym nie zamieniła części mąki pszennej mąką owsianą i nie dodała otrębów owsianych.
Jest odpowiedni zarówno na śniadanie
jak i na deser. Na śniadanie polecam podanie go z serkiem kremowym lub jogurtem i
dżemem morelowym. A na deser można podać ten chlebek z owocowym sosem i
lodami.
Xo, Lilka
Xo, Lilka
1
chleb lub 12 dużych mufinów
Składniki:
2 szklanki
mąki pszennej
1 szklanka
mąki owsianej
½ szklanki
otrębów owsianych
1/2 łyżeczki
soli
2 łyżeczki
sody
1/2 łyżeczki
mielonej gałki muszkatołowej
2 łyżeczki
mielonego cynamonu
2/3 szklanki
oleju
1/3 szklanki
cukru muscovado
2 łyżeczki
ekstraktu z wanilii
3 jajka
1/2 szklanki
maślanki
3 szklanki
grubo utartej cukinii
1 szklanka
posiekanych orzechów włoskich
1 szklanka rodzynek sułtanek
lub żurawin
Wykonanie:
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C.
Cukinię ścieramy na grubej tarce, odstawiamy.
Cukinię ścieramy na grubej tarce, odstawiamy.
W misce przesiewamy: mąkę, mąkę owsianą,
otręby, sodę, sól, cynamon i gałkę muszkatołową.
W osobnym naczyniu rozbijamy jajka.
Dodajemy cukier, olej, wanilię i maślankę. Ubijamy dobrze - mokre składniki będą wyglądać
jak majonez.
Dodajemy mokre składniki do suchych
składników i mieszamy bardzo delikatnie do połączenia wszystkich składników. Dodajemy startą cukinię.
Nie mieszamy zbyt mocno aby ciasto nie było twarde.
Nakładamy masę do jednej formy
chlebowej lub do formy do mufinek po brzegi.
Pieczemy w piekarniku przez 50-55 minut (mufinki 30-35 minut) aż patyczek włożony do ciasta będzie suchy.