chlebek z cukinii - zucchini bread

Mufinki  lub chlebek z cukinii robi się podobnie jak mufinki (ciasto) marchewkowe. Ma odrobinę inny aromat niż ciasto marchewkowe a to przez dodanie gałki muszkatołowej. Jest też o wiele ciemniejszy.

Chleb z cukinii to samo zdrowie. Jest smaczny, niskokaloryczny i napakowany samymi zdrowymi rzeczami. Oczywiście nie byłabym sobą gdybym nie zamieniła części mąki pszennej mąką owsianą i nie dodała otrębów owsianych.

Jest odpowiedni zarówno na śniadanie jak i na deser. Na śniadanie polecam podanie go z serkiem kremowym lub jogurtem i dżemem morelowym. A na deser można podać ten chlebek z owocowym sosem i lodami.

Xo, Lilka

1 chleb lub 12 dużych mufinów
Składniki:

2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mąki owsianej
½ szklanki otrębów owsianych
1/2 łyżeczki soli
2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
2 łyżeczki mielonego cynamonu
2/3 szklanki oleju
1/3 szklanki cukru muscovado
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
3 jajka
1/2 szklanki maślanki
3 szklanki grubo utartej cukinii
1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
1 szklanka rodzynek sułtanek lub żurawin

Wykonanie:

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C.

Cukinię ścieramy na grubej tarce, odstawiamy.

W misce przesiewamy: mąkę, mąkę owsianą, otręby, sodę, sól, cynamon i gałkę muszkatołową.

W osobnym naczyniu rozbijamy jajka. Dodajemy cukier, olej, wanilię i maślankę.  Ubijamy dobrze - mokre składniki będą wyglądać jak majonez.

Dodajemy mokre składniki do suchych składników i mieszamy bardzo delikatnie do połączenia  wszystkich składników. Dodajemy startą cukinię. Nie mieszamy zbyt mocno aby ciasto nie było twarde.

Nakładamy masę do jednej formy chlebowej lub do formy do mufinek po brzegi.

Pieczemy w piekarniku przez 50-55 minut (mufinki 30-35 minut) aż patyczek włożony do ciasta będzie suchy.