sałatka letnia z cukinii i pomidorów na ciepło - warm zucchini and tomato summer salad


Bardzo prosta, letnia sałatka z cukinii podsmażonej z pomidorami. Niezwykle barwna dzięki użyciu pomidorków w czterech kolorach.

Robi się ją bardzo szybko. Wygląda pięknie i smakuje niebiańsko.  Słodki smak młodej cukinii skontrasowany z cierpkością pomidorów i drzewnym aromatem tymianku. Całość wieńczy duża ilość świeżych ziół. 

Doskonała sałatka  na wszystkie letnie okazje. Świetnie smakuje z prostym kurczakiem z grilla.

Xo, Lilka


Porcja na 4 osoby
Składniki:

4 małe cukinie pokrojone w kostkę o wielkości 2,5 cm
2 szklanki pomidorków cherry w różnych kolorach
2 gałązki tymianku
1 łyżka oliwy
sól i pieprz
pietruszka, szczypiorek i koper posiekane drobno

liście sałaty rzymskiej
2 garście rukoli

Wykonanie:

W patelni podsmażamy cukinię. Dodajemy zioła. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy mieszając od czasu do czasu, około 10 minut.

Dodajemy pomidorki. Smażymy mieszając około 5 minut. Zdejmujemy patelnię z palnika.

Talerze wykladamy liśćmi rukoli i sałaty rzymskiej. Przekładamy sałatkę na talerze i posypujemy posiekanymi ziołami.