Ostatnio przeczytałam, że perfekcyjny burger sprawia, że jesteśmy w niebie. Przygotowałam ostatnio ten sam burger w dwóch odsłonach: klasyczny z ketchupem, pomidorem, ogórkiem i cebulą. Oraz cheeseburger
w zmodyfikowanej wersji.
Ser do cheeseburgera jaki użyłam to ser pleśniowy.
Burger podaję na rukoli z musztardą wiśniową i piklowanymi cebulkami – przepisy na musztardę i piklowane cebulki w blogu.
Pyszny, warto wypróbować.
Xoxo, Lilka
porcja na 4 burgery
Składniki:
400 g
mielonej wołowiny
sól i pieprz
sos
worcestershire
4 plasterki
sera dżersejowy blue
4 bułki
pełnoziarniste
rukola 2
garście
4 łyżki majonezu
½ szklanki musztardy
wiśniowej (przepis w blogu)
piklowane cebulki
(przepis w blogu)
Wykonanie:
Mięso
przyprawiamy solą, pieprzem i sosem worscestershire. Odstawiamy aby się marynowało
przez pół godziny. Ser kroimy w plastry.
Rozgrzewamy
patelnię zwykłą lub grillową (możemy je
zrobić na grillu). Formujemy mięso w grube burgery i kładziemy na rozgrzaną
patelnię polaną odrobiną oleju. Smażymy po 10 minut po jednej stronie.
Przewracamy
ponownie aby mięso dosmażyło się równomiernie. W miarę potrzeby doprawiamy solą
i pieprzem. Pod koniec smażenia na burger kładziemy plaster sera.
Możemy
się wspomóc termometrem, temperatura wewnątrz burgera powinna osiągnąć 75 stopni
C.
Bułkę
przekrajamy na pół i podpiekamy w piekarniku lub grillujemy.
Na
talerzach układamy dolną część bułki, smarujemy ją jedną łyżką majonezu, na wierzchu
układamy rukolę. Na rukoli umieszczamy burger z serem. Cheeseburger smarujemy musztardą
wiśniową i posypujemy piklowaną cebulką.
Całość
przykrywamy drugą częścią bułki.