cheeseburger z musztardą wiśniową - gourmet cheeseburger with cherry mustard


Ostatnio przeczytałam, że perfekcyjny burger sprawia, że jesteśmy w niebie. Przygotowałam ostatnio ten sam burger w dwóch odsłonach: klasyczny z ketchupem, pomidorem, ogórkiem i cebulą. Oraz cheeseburger w zmodyfikowanej  wersji.

Ser do cheeseburgera jaki użyłam to ser pleśniowy. Burger podaję na rukoli z musztardą wiśniową i piklowanymi cebulkami – przepisy  na musztardę i piklowane cebulki w blogu.

Pyszny, warto wypróbować. 

Xoxo, Lilka

porcja na 4 burgery
Składniki:

400 g mielonej wołowiny
sól i pieprz
sos worcestershire
4 plasterki sera dżersejowy blue

4 bułki pełnoziarniste
rukola 2 garście
4 łyżki majonezu
½ szklanki musztardy wiśniowej (przepis w blogu)
piklowane cebulki (przepis w blogu)

Wykonanie:

Mięso przyprawiamy solą, pieprzem i sosem worscestershire. Odstawiamy aby się marynowało przez pół godziny. Ser kroimy w plastry.

Rozgrzewamy patelnię zwykłą lub grillową (możemy je zrobić na grillu). Formujemy mięso w grube burgery i kładziemy na rozgrzaną patelnię polaną odrobiną oleju. Smażymy po 10 minut po jednej stronie.

Przewracamy ponownie aby mięso dosmażyło się równomiernie. W miarę potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Pod koniec smażenia na burger kładziemy plaster sera.

Możemy się wspomóc termometrem, temperatura wewnątrz burgera powinna osiągnąć 75 stopni C.

Bułkę przekrajamy na pół i podpiekamy w piekarniku lub grillujemy.

Na talerzach układamy dolną część bułki, smarujemy ją jedną łyżką majonezu, na wierzchu układamy rukolę. Na rukoli umieszczamy burger z serem. Cheeseburger smarujemy musztardą wiśniową i posypujemy piklowaną cebulką.

Całość przykrywamy drugą częścią bułki.