serniczki wiśniowe z koziego sera - sour cherry cheesecake from goats cheese


Inspiracją do przygotowania tego serniczka był ser z Kaszubskiej Kozy o nazwie Pijana Koza - ser obłożony wytłoczynami z nalewek z czarnej porzeczki i innych owoców jagodowych. Od miesiąca zastanawiałam się w jaki sposób wykorzystać ten smak w deserze.

W serniczkach wyczuwamy smak słodkości świeżego mleka koziego i cierpkości wiśni, wszystko otulone maślanym smakiem kruchego ciasta.

Piękny i nietypowy kolor serniczków wyróżnia je na tle innych tego typu wyrobów.

Xoxo, Lilka

 12 serniczków w foremce do mufinek wielkości ½ szklanki

Składniki:

kruche ciasto
2 szklanki mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
1 szczypta soli
2 łyżki cukru
½ kostki masła

masa serowa
1 szklanka sosu wiśniowego z 500 g wiśni wydrylowanych i ½ szklanki cukru
2 jajka
1 serek kozi 125 g

do podania
jogurt naturalny
mielone orzechy pistacjowe

Wykonanie:

Przygotowujemy sos wiśniowy: wiśnie wkładamy do garnka z cukrem i gotujemy aż będą miękkie. Przekładamy wiśnie do miksera i miksujemy bardzo dokładnie. Przecieramy wiśnie przez sito. Pulpę ponownie wkładamy do garnka i gotujemy na małym ogniu do uzyskania objętości 1 szklanki. Studzimy.

Następnie robimy kruche ciasto: mieszamy mąkę z proszkiem, cukrem i solą. Wyrabiamy z masłem  posiekanym na małe kawałki, do uzyskania cząsteczek ciasta wielkości groszku. Dodajemy lekko rozbełtane jajka, mieszamy i zbieramy ciasto w kulę.

Spłaszczamy ciasto, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki  na godzinę by odpoczęło.

Po godzinie wyjmujemy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy i wykładamy ciastem foremki do muffinów. Nakłuwamy spody ciasta widelcem. Chłodzimy jeszcze raz - można je schłodzić w zamrażarce, będzie to trwało krócej.

Wyjmujemy foremki z lodówki/zamrażarki. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Z papieru do pieczenia wycinamy 12 kwadratów, wyścielamy papierem kruche ciasto, wsypujemy do środka fasolę i pieczemy na ślepo przez 20 minut, aż brzegi ciasta będą złote.

Przygotowujemy masę serowo-wiśniową: w naczyniu miksujemy sos wiśniowy z serkiem kozim  i 2 jajkami aż będzie gładka.

Zdejmujemy z kruchego ciasta papier z obciążeniem. Wlewamy do środka masę wiśniową i pieczemy przez dodatkowe 20 minut.

Podajemy z jogurtem i mielonymi pistacjami.