Inspiracją
do przygotowania tego serniczka był ser z Kaszubskiej Kozy o nazwie Pijana Koza - ser obłożony wytłoczynami z nalewek z czarnej porzeczki i
innych owoców jagodowych. Od miesiąca zastanawiałam się w jaki sposób wykorzystać ten smak w deserze.
W
serniczkach wyczuwamy smak słodkości świeżego mleka koziego i
cierpkości wiśni, wszystko otulone maślanym smakiem kruchego ciasta.
Piękny i nietypowy kolor serniczków wyróżnia je na
tle innych tego typu wyrobów.
Xoxo, Lilka
12 serniczków w foremce do mufinek wielkości ½ szklanki
Składniki:
kruche ciasto
2 szklanki mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
1 szczypta soli
2 łyżki cukru
½ kostki masła
masa serowa
1 szklanka sosu wiśniowego z 500 g wiśni wydrylowanych i ½
szklanki cukru
2 jajka
1 serek kozi 125 g
do podania
jogurt naturalny
mielone orzechy pistacjowe
Wykonanie:
Przygotowujemy
sos wiśniowy: wiśnie
wkładamy do garnka z cukrem i gotujemy aż będą miękkie. Przekładamy wiśnie do
miksera i miksujemy bardzo dokładnie. Przecieramy wiśnie przez sito. Pulpę
ponownie wkładamy do garnka i gotujemy na małym ogniu do uzyskania objętości 1
szklanki. Studzimy.
Następnie
robimy kruche ciasto:
mieszamy mąkę z proszkiem, cukrem i solą. Wyrabiamy z masłem posiekanym na małe kawałki, do uzyskania
cząsteczek ciasta wielkości groszku. Dodajemy lekko rozbełtane jajka, mieszamy
i zbieramy ciasto w kulę.
Spłaszczamy
ciasto, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki
na godzinę by odpoczęło.
Po
godzinie wyjmujemy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy i wykładamy ciastem foremki
do muffinów. Nakłuwamy spody ciasta widelcem. Chłodzimy jeszcze raz - można je
schłodzić w zamrażarce, będzie to trwało krócej.
Wyjmujemy
foremki z lodówki/zamrażarki. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Z papieru
do pieczenia wycinamy 12 kwadratów, wyścielamy papierem kruche ciasto,
wsypujemy do środka fasolę i pieczemy na ślepo przez 20 minut, aż brzegi ciasta
będą złote.
Przygotowujemy
masę serowo-wiśniową:
w naczyniu miksujemy sos wiśniowy z serkiem kozim i 2 jajkami aż
będzie gładka.
Zdejmujemy
z kruchego ciasta papier z obciążeniem. Wlewamy do środka masę wiśniową i
pieczemy przez dodatkowe 20 minut.
Podajemy z jogurtem i mielonymi pistacjami.