burger klasyczny - classic burger

Nie wiem, który burger jest lepszy - ten klasyczny czy burger w wersji gourmet. 

Przygotowałam ostatnio dwa rodzaje burgerów. Typowy burger z ketchupem, pomidorem, ogórkiem i cebulą. Pyszny. Zrobiłam też cheeseburger w trochę podrasowanej wersji dla smakoszy, ale odpowiedni dla wszystkich.

Warto wypróbować te dwa sposoby, szczególnie, że zaczął się sezon grillowy i burger prosto z grilla to jest to.

Xoxo, Lilka



 4 burgery
Składniki:
400 g mielonej wołowiny
sól i pieprz
sos worcestershire

4 bułki pełnoziarniste
2 pomidory malinowe
1 duża czerwona cebula
2 ogórki kiszone
sałata 2 garście
½ szklanki majonezu
½ szklanki ketchupu reagge reagge

Wykonanie:

Mięso przyprawiamy solą, pieprzem i sosem worscester. Odstawiamy aby się marynowało przez pół godziny.

Rozgrzewamy patelnię  zwykłą lub grillową (możemy je zrobić na grillu). Formujemy mięso w grube burgery i kładziemy na rozgrzaną patelnię polaną odrobiną oleju. Smażymy po kilka minut po jednej stronie. Przewracamy ponownie aby mięso dosmażyło się równomiernie. W miarę potrzeby doprawiamy solą i pieprzem.

Możemy się wspomóc termometrem, temperatura wewnątrz powinna osiągnąć 75 st.C. Po zdjęciu z ognia burger musi postać aby mięso się zrelaksowalo.

Bułkę przekrajamy na pół i podpiekamy w piekarniku.

Cebulę kroimy w plastry, solimy i odstawiamy na bok. Przed podaniem płuczemy w wodzie i osuszamy na papierowym ręczniku.

Pomidory kroimy w plastry.

Ogórki kroimy w plastry.

Majonez  mieszamy z ketchupem.

Na talerzach układamy dolną część bułki, smarujemy ją ½ łyżki ketchupu z majonezem, na wierzchu układamy sałatę.

Następnie na sałacie umieszczamy w kolejności: burger, pomidor, ogórek, cebulę i majonez z ketchupem. Całość przykrywamy drugą częścią bułki.