Nie wiem, który burger jest lepszy -
ten klasyczny czy burger w wersji gourmet.
Przygotowałam ostatnio dwa rodzaje burgerów.
Typowy burger z ketchupem, pomidorem, ogórkiem i cebulą. Pyszny. Zrobiłam też cheeseburger
w trochę podrasowanej wersji dla smakoszy, ale odpowiedni dla wszystkich.
Warto wypróbować te dwa sposoby, szczególnie,
że zaczął się sezon grillowy i burger prosto z grilla to jest to.
Xoxo, Lilka
4
burgery
Składniki:
400 g
mielonej wołowiny
sól i pieprz
sos
worcestershire
4 bułki
pełnoziarniste
2 pomidory
malinowe
1 duża
czerwona cebula
2 ogórki
kiszone
sałata 2
garście
½ szklanki majonezu
½ szklanki ketchupu
reagge reagge
Wykonanie:
Mięso
przyprawiamy solą, pieprzem i sosem worscester. Odstawiamy aby się marynowało
przez pół godziny.
Rozgrzewamy
patelnię zwykłą lub grillową (możemy je
zrobić na grillu). Formujemy mięso w grube burgery i kładziemy na rozgrzaną
patelnię polaną odrobiną oleju. Smażymy po kilka minut po jednej stronie. Przewracamy
ponownie aby mięso dosmażyło się równomiernie. W miarę potrzeby doprawiamy solą
i pieprzem.
Możemy
się wspomóc termometrem, temperatura wewnątrz powinna osiągnąć 75 st.C. Po zdjęciu z ognia burger musi postać aby mięso się zrelaksowalo.
Bułkę
przekrajamy na pół i podpiekamy w piekarniku.
Cebulę
kroimy w plastry, solimy i odstawiamy na bok. Przed podaniem płuczemy w wodzie
i osuszamy na papierowym ręczniku.
Pomidory
kroimy w plastry.
Ogórki
kroimy w plastry.
Majonez
mieszamy z ketchupem.
Na
talerzach układamy dolną część bułki, smarujemy ją ½ łyżki ketchupu z majonezem,
na wierzchu układamy sałatę.
Następnie
na sałacie umieszczamy w kolejności: burger, pomidor, ogórek, cebulę i majonez z
ketchupem. Całość przykrywamy drugą częścią bułki.