kruche ciastka z truskawkami - shortbread cookies with strawberries


Pyszne, miękkie i delikatne ciastka z truskawkami. Bardzo proste do zrobienia - robimy je tak jak kruche ciastka. 

Do ciasta dodajemy śmietanę i dzięki temu otrzymujemy w małym ciastku skoncentrowaną wersję tarty z truskawek i bitej śmietany.

Piekę je w formekach do mufinek, aby nadać im jednolity ksztalt. Można je piec na blaszce wykładając ciasto po 1/2 łyżki w odstępie ok 2 centymetrów, otrzymamy wówczas około 30 ciastek.

Smacznego, 

Xo, Lilka


18 ciasteczek

Składniki:

2 szklanki truskawek, pociętych w kostkę 0,5 cm
 1 łyżka soku z cytryny
1/2 szklanki cukru + 1 łyżka do truskawek
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
½  kostki masła, pokrojonego w drobną  kostkę
2/3 szklanki śmietany
drobny cukier do posypania ciastek

Wykonanie:

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C.

Truskawki kroimy w kostkę. Dodajemy do truskawek sok z cytryny i 1 łyzkę cukru, mieszamy.

W misce przesiewamy: mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól. Dodajemy masło i rozcieramy masło między palcami aby uzyskać ziarnistą strukturę ciasta. Dodajemy śmietanę i mieszamy dokładnie.

Dodajemy truskawki i mieszamy bardzo delikatnie do połączenia składników.

Nakładamy masę do formy do mufinek  w ilości 1,5 łyżki na wysokość do 2 cm. Posypujemy ciastka drobnym cukrem.

Pieczemy w piekarniku przez 20-25 minut.