Pyszne, miękkie i delikatne ciastka z
truskawkami. Bardzo proste do zrobienia - robimy je tak jak kruche ciastka.
Do ciasta dodajemy śmietanę i dzięki
temu otrzymujemy w małym ciastku skoncentrowaną wersję tarty z truskawek i
bitej śmietany.
Piekę je w formekach do mufinek, aby nadać im jednolity ksztalt. Można je piec na blaszce wykładając ciasto po 1/2 łyżki w odstępie ok 2 centymetrów, otrzymamy wówczas około 30 ciastek.
Smacznego,
Xo, Lilka
18
ciasteczek
Składniki:
2
szklanki truskawek, pociętych w kostkę 0,5 cm
1 łyżka soku z cytryny
1/2
szklanki cukru + 1 łyżka do truskawek
2
szklanki mąki
2
łyżeczki proszku do pieczenia
1/2
łyżeczki soli
½ kostki masła, pokrojonego w drobną kostkę
2/3
szklanki śmietany
drobny
cukier do posypania ciastek
Wykonanie:
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C.
Truskawki kroimy w kostkę. Dodajemy do
truskawek sok z cytryny i 1 łyzkę cukru, mieszamy.
W misce przesiewamy: mąkę, cukier, proszek
do pieczenia i sól. Dodajemy masło i rozcieramy masło między palcami aby
uzyskać ziarnistą strukturę ciasta. Dodajemy śmietanę i mieszamy dokładnie.
Dodajemy truskawki i mieszamy bardzo
delikatnie do połączenia składników.
Nakładamy masę do formy do mufinek w ilości 1,5 łyżki na wysokość do 2 cm.
Posypujemy ciastka drobnym cukrem.