Zmodyfikowałam przepis na moje
ulubione mufinki jagodowe. Na jagody jeszcze nie przyszedł sezon, dlatego
zrobiłam te mufiny z truskawkami.
Dodatkowa modyfikacja polega też na
tym, że dodałam mąkę owsianą i kukurydzianą.
Dzięki mące kukurydzianej mufinki mają
piękny, złoty kolor i lekki smak chleba kukurydzianego.
Bardzo smaczna, inna wersja mufinek.
Xoxo, Lilka
Xoxo, Lilka
12
mufinek
Składniki:
1¼ szklanki
mąki
1 szklanka mąki
owsianej
1 szklanka
mąki kukurydzianej
4 łyżeczki proszku
do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka soli
2 szklanki maślanki
3/4 szklanki cukru
2 jajka
½ szklanki
oleju
1 łyżeczka
wanilii
skórka otarta
z 1 cytryny
1 szklanka
świeżych pokrojonych w drobną kostkę truskawek lub ½ szklanki truskawek suszonych
Wykonanie:
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C.
W misce przesiewamy: mąkę, sodę, proszek
do pieczenia i sól.
W osobnym naczyniu rozbijamy jajka.
Dodajemy cukier, olej, maślankę, wanilię i skórkę cytrynową. Miksujemy - mokre
składniki będą wyglądać jak majonez.
Dodajemy jajka do suchych składników i
mieszamy bardzo delikatnie, aby składniki ledwie się połączyły. Dodajemy truskawki, dalej mieszamy delikatnie.
To istotne aby ciasta nie mieszać zbyt mocno, nie chcemy by mufinki były zbyt twarde.
Nakładamy masę do formy do mufinek po
brzegi foremki i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez 30 minut.
Podajemy z sosem truskawkowym i jogurtem naturalnym.