mufinki truskawkowe - strawberry muffins

Zmodyfikowałam przepis na moje ulubione mufinki jagodowe. Na jagody jeszcze nie przyszedł sezon, dlatego zrobiłam te mufiny z truskawkami.

Dodatkowa modyfikacja polega też na tym, że dodałam mąkę owsianą i kukurydzianą.

Dzięki mące kukurydzianej mufinki mają piękny, złoty kolor i lekki smak chleba kukurydzianego.

Bardzo smaczna, inna wersja mufinek.

Xoxo, Lilka


12 mufinek
Składniki:

1¼ szklanki mąki
1 szklanka mąki owsianej
1 szklanka mąki kukurydzianej
4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka soli
2 szklanki maślanki
3/4 szklanki cukru
2 jajka
½ szklanki oleju
1 łyżeczka wanilii
skórka otarta z 1 cytryny
1 szklanka świeżych pokrojonych w drobną kostkę truskawek lub ½ szklanki truskawek suszonych

Wykonanie:

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C.

W misce przesiewamy: mąkę, sodę, proszek do pieczenia i sól.

W osobnym naczyniu rozbijamy jajka. Dodajemy cukier, olej, maślankę, wanilię i skórkę cytrynową. Miksujemy - mokre składniki będą wyglądać jak majonez.

Dodajemy jajka do suchych składników i mieszamy bardzo delikatnie, aby składniki ledwie się połączyły. Dodajemy truskawki, dalej mieszamy delikatnie.

To istotne aby ciasta nie mieszać zbyt mocno, nie chcemy by mufinki były zbyt twarde.

Nakładamy masę do formy do mufinek po brzegi foremki  i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez 30 minut.

Podajemy z sosem truskawkowym i jogurtem naturalnym.