zielona tarta szparagowa - green asparagus tart


Sezon na szparagi kończy się 24 czerwca. Aby zakończyć go mocnym szparagowym akcentem przygotowałam zieloną tartę. Myślę, że może to być miły przepis na pożegnanie szparagów i powitanie lata.

Tarta  jest zrobiona z musu szparagowego i koziego serka, w którym zatopione są główki szparagów.

Lekka, pyszna i bardzo zielona.

Xoxo, Lilka

 jedna tarta o średnicy 24 cm

Składniki:

gotowe ciasto francuskie na bazie masła

Nadzienie:
1 pęczek szparagów
1 pęczek młodej cebulki ze szczypiorem
1 ząbek pieczonego czosnku
 1 łyżka oliwy
1 serek kozi naturalny ok.100 g
2 jajka
sól i pieprz
1 łyżka pietruszki posiekanej
1 łyżka szczypiorku posiekanego

Wykonanie:

Ciasto francuskie rozwałkowujemy lekko, wykładamy nim formę do tarty. Ciasto przyciskamy inną formą do tarty, wstawiamy do niej ciężkie naczynie. Pieczemy 30 minut pod obciążeniem w temp. 180 st. C, aż ciasto będzie lekko złote. Dzięki temu zabiegowi ciasto nie  urośnie i nie rozwarstwi się.

Szparagi myjemy, odcinamy główki (ok. 10 cm od góry), resztę siekamy grubo. Młode cebulki siekamy grubo. Główki odstawiamy do czasu, gdy będziemy piec tartę.

W patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy, dodajemy szparagi, cebulki i czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem i smażymy przez 2 minuty ciągle mieszając. Przykrywamy pokrywką i dusimy pod przykryciem 5 minut. Zestawiamy patelnię z ognia i zostawiamy szparagi by się dogotowały i trochę ostygły. Miksujemy szparagi blenderem i następnie przecieramy przez sito. Powinniśmy mieć ok.1 i 1/2 szklanki musu ze szparagów.

Do naczynia wbijamy 2 jajka, dodajemy mus ze szparagów i kozi serek. Miksujemy dokładnie. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy pietruszkę i szczypiorek.

Do podpieczonego spodu wlewamy nadzienie z serka koziego i szparagów, na wierzchu układamy równomiernie główki szparagów. Pieczemy w temperaturze 180 st. C przez 30 minut.

Podajemy z sałatką z rukoli i cytryny.