Sezon na szparagi kończy się 24
czerwca. Aby zakończyć go mocnym
szparagowym akcentem przygotowałam zieloną tartę. Myślę, że może to być miły
przepis na pożegnanie szparagów i powitanie lata.
Tarta jest zrobiona z musu szparagowego i koziego
serka, w którym zatopione są główki szparagów.
Lekka, pyszna i bardzo zielona.
Xoxo, Lilka
Xoxo, Lilka
jedna tarta o średnicy 24 cm
Składniki:
gotowe ciasto francuskie na bazie masła
Nadzienie:
1 pęczek szparagów
1 pęczek młodej cebulki ze szczypiorem
1 ząbek pieczonego czosnku
1 łyżka oliwy
1 serek kozi naturalny ok.100 g
2 jajka
sól i pieprz
1 łyżka pietruszki posiekanej
1 łyżka szczypiorku posiekanego
Wykonanie:
Ciasto francuskie rozwałkowujemy lekko,
wykładamy nim formę do tarty. Ciasto przyciskamy inną formą do tarty, wstawiamy
do niej ciężkie naczynie. Pieczemy 30 minut pod obciążeniem w temp. 180 st. C,
aż ciasto będzie lekko złote. Dzięki temu zabiegowi ciasto nie urośnie i nie rozwarstwi się.
Szparagi myjemy, odcinamy główki (ok. 10 cm od
góry), resztę siekamy grubo. Młode cebulki siekamy grubo. Główki odstawiamy do
czasu, gdy będziemy piec tartę.
W patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy, dodajemy
szparagi, cebulki i czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem i smażymy przez 2
minuty ciągle mieszając. Przykrywamy pokrywką i dusimy pod przykryciem 5 minut.
Zestawiamy patelnię z ognia i zostawiamy szparagi by się dogotowały i trochę
ostygły. Miksujemy szparagi blenderem i następnie przecieramy przez sito. Powinniśmy mieć
ok.1 i 1/2 szklanki musu ze szparagów.
Do naczynia wbijamy 2 jajka, dodajemy mus ze
szparagów i kozi serek. Miksujemy dokładnie. Doprawiamy solą i
pieprzem. Dodajemy pietruszkę i szczypiorek.
Do podpieczonego spodu wlewamy nadzienie z
serka koziego i szparagów, na wierzchu układamy równomiernie główki szparagów. Pieczemy w temperaturze 180 st. C przez 30 minut.
Podajemy
z sałatką z rukoli i cytryny.