mufiny marchewkowe wspaniałość poranka - morning glory muffins


Te mufiny nauczyłam się piec około 20 lat temu z książki Pam McKinstry właścicielki restauracji Sconset Cafe w Nantucket.

To właśnie Pam jest twórczynią tego przepisu, a stworzyła go w 1978 roku. W roku 1991 został uznany przez Gourmet Magazine za jeden z 25 najlepszych przepisów Ameryki w 50-leciu.

Te mufinki są pyszne, bardzo wilgotne. Ich smak poprawia się z upływem czasu, najlepsze są po 24 godzinach, kiedy smaki miały czas by się rozwinąć.

Uprościłam i odchudziłam przepis jak tylko się dało bez wpływu na smak i aromat. Na końcu podam Wam jak wygląda pełny przepis na klasyczne Morning Glory Muffins.

Najlepiej smakują z miodem i serkiem kremowym.

Smacznego,

Xo, Lilka

12 mufinek
Składniki:

½ szklanki cukru
2 ¼ szklanki mąki
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli
½ szklanki rodzynek
2 szklanki startej marchewki (4 marchewki duże)
2 jabłka (jedno bardzo duże) starte
3 jajka
½ szklanki oleju
1 łyżeczka wanilii
otręby owsiane

Wykonanie:

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C.

Ucieramy na tarce marchew i jabłko, przekładamy do dużej miski. Dodajemy rodzynki.

W osobnej misce przesiewamy: mąkę, sodę, cynamon i sól. Dodajemy suche składniki do marchewki i mieszamy dokładnie.

W osobnym naczyniu rozbijamy jajka. Dodajemy cukier, olej i wanilię. Mieszamy dokładnie (mokre składniki będą wyglądać jak majonez).

Dodajemy jajka do suchych składników i mieszamy dokładnie do połączenia składników.

Nakładamy masę do formy do mufinek po brzegi. Posypujemy otrębami owsianymi.

Pieczemy w piekarniku przez 35 minut.

 A teraz dla chętnych, pełny przepis na klasyczne Morning Glory Muffins.

Składniki:

1 ¼ szklanki cukru
2 ¼ szklanki mąki
1 łyżka cynamonu
2 łyżeczki sody
½ łyżeczki soli
½ szklanki rodzynek
½ szklanki wiórków kokosowych
2 szklanki startej marchewki (4 marchewki duże)
1 jabłko starte
1 puszka ananasa (250 ml), rozdrobnionego i osączonego
½ szklanki orzechów włoskich
3 jajka
1 szklanka oleju
1 łyżeczka wanilii


Wykonanie jak wyżej