Te mufiny nauczyłam się piec około 20
lat temu z książki Pam McKinstry właścicielki restauracji Sconset Cafe w
Nantucket.
To właśnie Pam jest twórczynią tego
przepisu, a stworzyła go w 1978 roku. W roku 1991 został uznany przez Gourmet
Magazine za jeden z 25 najlepszych przepisów Ameryki w 50-leciu.
Te mufinki są pyszne, bardzo wilgotne.
Ich smak poprawia się z upływem czasu, najlepsze są po 24 godzinach, kiedy
smaki miały czas by się rozwinąć.
Uprościłam i odchudziłam przepis jak
tylko się dało bez wpływu na smak i aromat. Na końcu podam Wam jak wygląda
pełny przepis na klasyczne Morning Glory Muffins.
Najlepiej smakują z miodem i serkiem
kremowym.
Smacznego,
Xo, Lilka
12
mufinek
Składniki:
½ szklanki
cukru
2 ¼ szklanki
mąki
1 łyżeczka
cynamonu
2 łyżeczki
proszku do pieczenia
½ łyżeczki
soli
½ szklanki
rodzynek
2 szklanki
startej marchewki (4 marchewki duże)
2 jabłka (jedno
bardzo duże) starte
3 jajka
½ szklanki
oleju
1 łyżeczka wanilii
otręby owsiane
Wykonanie:
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C.
Ucieramy na tarce marchew i jabłko, przekładamy
do dużej miski. Dodajemy rodzynki.
W osobnej misce przesiewamy: mąkę,
sodę, cynamon i sól. Dodajemy suche składniki do marchewki i mieszamy dokładnie.
W osobnym naczyniu rozbijamy jajka. Dodajemy
cukier, olej i wanilię. Mieszamy dokładnie (mokre składniki będą wyglądać jak majonez).
Dodajemy jajka do suchych składników i
mieszamy dokładnie do połączenia składników.
Nakładamy masę do formy do mufinek po
brzegi. Posypujemy otrębami owsianymi.
Pieczemy w piekarniku przez 35 minut.
A teraz dla chętnych, pełny przepis na klasyczne
Morning Glory Muffins.
Składniki:
1 ¼ szklanki
cukru
2 ¼ szklanki
mąki
1 łyżka
cynamonu
2 łyżeczki
sody
½ łyżeczki
soli
½ szklanki
rodzynek
½ szklanki
wiórków kokosowych
2 szklanki
startej marchewki (4 marchewki duże)
1 jabłko starte
1 puszka
ananasa (250 ml), rozdrobnionego i osączonego
½ szklanki
orzechów włoskich
3 jajka
1 szklanka
oleju
1 łyżeczka wanilii
Wykonanie jak wyżej