PIECZONE WARZYWA Z SOSEM Z KOZIEGO SERA - ROASTED ROOT VEGATABLES WITH GOAT CHEESE DRESSING



Kiedy zrobiłam ostatnio sałatkę z orkiszu z pieczonymi warzywami, pomyślałam sobie, że ciekawie byłoby wypróbować sałatkę jarzynową z warzyw korzeniowych pieczonych, a nie gotowanych.

Okazało się, że pomysł był naprawdę dobry. Wyszła bardzo smaczna i pożywna  sałatka z warzyw, o mocno skoncentrowanym od pieczenia smaku. Świeżości jej nadała rukola i kozi ser z pietruszką i dymką.

Ponadto sałatka prezentuje się nader atrakcyjnie. Może warto ją wypróbować?

xo

Porcja na 4 osoby

Składniki:

4 marchewki
4 pietruszki
jeden por
jeden seler
2 łyżki oliwy
sól  morska i świeżo zmielony pieprz

4 garście rukoli
ocet balsamiczny
jedna czerwona cebula lub szalotka
kawałki łodygi i liście selera naciowego

150 g serka koziego
4 łyżki jogurtu greckiego
2 łyżki zielonej pietruszki
2 cebule dymki
sól morska i świeżo mielony pieprz

oliwa do polania sałatki

Wykonanie:

Marchewkę obieramy i kroimy w kostkę o wymiarach 1 cm. Pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę o wymiarach 1 cm. Por kroimy w plasterki o grubości 5 mm. Seler obieramy i kroimy w kostkę o wymiarach 1 cm.

Warzywa wykładamy na blachę do pieczenia w osobnych miejscach, skrapiamy je olejem i doprawiamy pieprzem i solą. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 30 minut.

W międzyczasie cebulę kroimy w piórka lub kosteczkę. Dymkę kroimy w cienkie plasterki. Pietruszkę drobno siekamy. Seler naciowy siekamy w kawałki.

Mieszamy serek kozi z jogurtem, szczypiorkiem i pietruszką. Doprawiamy serek pieprzem i solą.

W głębokich talerzach układamy pieczone warzywa w równych kupkach. Na środek wykładamy rukolę, skrapiamy ją balsamico. Talerz  posypujemy cebulą i kawałkami selera naciowego.

Na rukoli wykładamy dużą łyżkę kremu z koziego sera. Wszystko skrapiamy oliwą i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.