AMARANTUS EKSPANDOWANY Z JOGURTEM I GRANATEM - PUFFED AMARANTHUS WITH GREEK YOGURT AND POMEGRANATE



Ostatnio kupiłam amarantus ekspandowany. Zamiast gotować kaszę z amarantusa, postanowiłam wykorzystać ten kupiony, aby przygotować lekkie śniadanie z dodatkiem naturalnego, greckiego jogurtu i nasion granatu.

Amarantus ma lekko molasowy smak, co świetnie pasuje w połączeniu z jogurtem naturalnym. Całość posypałam nasionami granatu, teraz u szczytu sezonu, dla ich pięknego koloru i lekko cierpkiego, żywego smaku.

xo


na 4 porcje

Składniki:

4 szklanki amarantusa ekspandowanego
2 szklanki jogurtu greckiego typu light
nasiona z jednego, dużego owocu granatu – około szklanki

opcjonalnie: miód lub syrop klonowy

Wykonanie:

Do miseczek wykładamy po jednej szklance amarantusa ekspandowanego, dodajemy pół szklanki jogurtu naturalnego. Wierzch posypujemy nasionami granatu. Możemy wszystko polać 1 łyżeczką miodu.