Ostatnio kupiłam amarantus ekspandowany.
Zamiast gotować kaszę z amarantusa, postanowiłam wykorzystać ten kupiony, aby
przygotować lekkie śniadanie z dodatkiem naturalnego, greckiego jogurtu i
nasion granatu.
Amarantus ma lekko molasowy smak, co świetnie pasuje w
połączeniu z jogurtem naturalnym. Całość posypałam nasionami
granatu, teraz u szczytu sezonu, dla ich pięknego koloru i lekko cierpkiego,
żywego smaku.
xo
na
4 porcje
Składniki:
4 szklanki amarantusa
ekspandowanego
2 szklanki jogurtu greckiego typu
light
nasiona z jednego, dużego owocu
granatu – około szklanki
opcjonalnie: miód lub syrop
klonowy
Wykonanie:
Do miseczek wykładamy po jednej szklance amarantusa
ekspandowanego, dodajemy pół szklanki jogurtu naturalnego. Wierzch posypujemy
nasionami granatu. Możemy wszystko polać 1 łyżeczką miodu.