SALATKA ZIMOWA Z KOMOSY - QUINOA WINTER SALAD



Kolejna propozycja z cyklu  noworocznego oczyszczania. Przygotowałam bezglutenową, wegańską i pożywną sałatkę z komosy.

Ma bardzo wyrazisty smak, brokuły i suszone pomidory dobrze się komponują z komosą. Smak łagodzi surowa marchewka a pieprzowa rukola dodatkowo wzmacnia jej charakter.

xo

Porcja na 4 osoby

Składniki:

1 szklanka komosy
sól

½ szklanki suszonych pomidorów
1 szklanka brokułów
2 marchewki, starte na grubej tarce
2 szklanki rukoli
2 łyżki oliwy
sok z połowy cytryny
sól i pieprz
1 łyżka pietruszki
2 łyżki pokrojonej dymki

Wykonanie:

Gotujemy komosę w 2 szklankach wody z solą, aż będzie miękka.

Brokuły kroimy na małe kawałki i gotujemy na parze do chwili, gdy brokuły będą jędrne i zachowają żywy, zielony kolor.. Pomidory kroimy w paseczki. Marchewkę ścieramy na grubej tarce.

Dymkę kroimy w plasterki. Pietruszkę siekamy.

Wkładamy do miski komosę, brokuły, pomidory i marchewkę. Do tego dodajemy rukolę, dymkę i pietruszkę. Doprawiamy sałatkę solą i pieprzem, cytryną i oliwą. Mieszamy, podajemy w dużej misie.