Kolejna propozycja z cyklu noworocznego oczyszczania. Przygotowałam bezglutenową, wegańską i pożywną
sałatkę z komosy.
Ma bardzo wyrazisty smak,
brokuły i suszone pomidory dobrze się komponują z komosą. Smak łagodzi surowa marchewka
a pieprzowa rukola dodatkowo wzmacnia jej charakter.
xo
Porcja na 4 osoby
Składniki:
1 szklanka komosy
sól
½ szklanki suszonych pomidorów
1 szklanka brokułów
2 marchewki, starte na grubej tarce
2 szklanki rukoli
2 łyżki oliwy
sok z połowy cytryny
sól i pieprz
1 łyżka pietruszki
2 łyżki pokrojonej dymki
Wykonanie:
Gotujemy
komosę w 2 szklankach wody z solą, aż będzie miękka.
Brokuły
kroimy na małe kawałki i gotujemy na parze do chwili, gdy brokuły będą jędrne i
zachowają żywy, zielony kolor.. Pomidory kroimy w paseczki. Marchewkę ścieramy
na grubej tarce.
Dymkę
kroimy w plasterki. Pietruszkę siekamy.
Wkładamy
do miski komosę, brokuły, pomidory i marchewkę. Do tego dodajemy rukolę, dymkę
i pietruszkę. Doprawiamy sałatkę solą i pieprzem, cytryną i oliwą. Mieszamy, podajemy w dużej misie.