Sosy w stylu azjatyckim wyjątkowo
dobrze sprawdzają się w surówkach z kapusty. Dzisiaj proponuję surówkę z
kapusty z masłem orzechowym, nawiązującym do Indonezji.
Bardzo dobrze sprawdzi się ta sałatka z kurczakiem po indonezyjsku.
xx
Proporcja na 4 osoby
Składniki:
jedna, mała główka
kapusty włoskiej lub bialej
jedna
marchewka
2 cm
kawałek czerwonej ostrej papryki
1 dymka
pietruszka
posiekana
1
szklanka orzeszków ziemnych, nie solonych
sos
4 łyżki
majonezu
3 łyżki
masła orzechowego
1 łyżka
oleju sezamowego
1 łyżka
sosu sojowego
2 łyżki octu ryżowego
2 łyżki
soku z cytryny
sól i
pieprz
Wykonanie:
Kapustę szatkujemy cienko. Marchew ścieramy na grubej tarce. Dymkę kroimy
na cienkie plasterki. Pietruszkę siekamy drobno. Czerwona papryczkę drobno siekamy.
Wszystkie składniki surówki mieszamy ze sobą. Doprawiamy solą i
pieprzem.
W osobnym naczyniu łączymy ze sobą majonez, masło orzechowe, sos
sojowy, ocet ryżowy, sok z cytryny, sól i pieprz. Mieszamy wszystko dokładnie i
polewamy sosem warzywa.
Surówkę posypujemy orzeszkami ziemnymi.
Na podstawie James McNair, Salads.
Na podstawie James McNair, Salads.