COLESLAW Z ORZESZKAMI ZIEMNYMI I MASLEM ORZECHOWYM - PEANUT BUTTER COLESLAW WITH PEANUTS



Sosy w stylu azjatyckim wyjątkowo dobrze sprawdzają się w surówkach z kapusty. Dzisiaj proponuję surówkę z kapusty z masłem orzechowym, nawiązującym do Indonezji.

Bardzo dobrze sprawdzi się ta sałatka z kurczakiem po indonezyjsku.

xx

Proporcja na 4 osoby

Składniki:

jedna, mała główka kapusty włoskiej lub bialej
jedna marchewka
2 cm kawałek czerwonej ostrej papryki
1 dymka
pietruszka posiekana
1 szklanka orzeszków ziemnych, nie solonych

sos
4 łyżki majonezu
3 łyżki masła orzechowego
1 łyżka oleju sezamowego
1 łyżka sosu sojowego
2  łyżki octu ryżowego
2 łyżki soku z cytryny
sól i pieprz


Wykonanie:

Kapustę szatkujemy cienko. Marchew ścieramy na grubej tarce. Dymkę kroimy na cienkie plasterki. Pietruszkę siekamy drobno. Czerwona papryczkę drobno siekamy.

Wszystkie składniki surówki mieszamy ze sobą. Doprawiamy solą i pieprzem.

W osobnym naczyniu łączymy ze sobą majonez, masło orzechowe, sos sojowy, ocet ryżowy, sok z cytryny, sól i pieprz. Mieszamy wszystko dokładnie i polewamy sosem warzywa.

Surówkę posypujemy orzeszkami ziemnymi.

Na podstawie James McNair, Salads.